9 αυτοκίνητα που ακούγονται καλύτερα στα ιταλικά

Η ιταλική είναι μια γλώσσα που σου επιτρέπει να λες οτιδήποτε αυτοκινητικό δίνοντας του μια εξωτική χροιά. Αυτά είναι τα πιο όμορφα ιταλικά ονόματα που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Μοιάζει εύκολο να ονομάσεις οτιδήποτε στα ιταλικά. Η γλώσσα που χαρακτηρίζεται από την ρομαντική της χροιά, μετατρέπει ακόμη και μια λέξη όπως η ελληνική κοκκινοκέφαλη σε testarossa και ξαφνικά ξυπνούν όλοες οι αισθήσεις σου με έναν μαγικό τρόπο. Στη λίστα μας υπάρχει βέβαια και η Countach που δεν είναι καν λέξη, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα τώρα.

Superleggera (μτφ. Υπερελαφριά) 

"Superlight", που στην αγγλική σημαίνει το ίδιο με το Supeleggera, είχε ονομάσει κάποτε η Caterham ένα από τα όμορφα και ταχύτατα Super Seven της. Πες μας εσύ τώρα αν έχει καμία σχέση το ένα όνομα με το άλλο. 

Scuderia (μτφ. Στάβλος)

Scuderia σημαίνει "σταθερός" αλλά και "στάβλος" στα ιταλικά και αυτό το δεύτερο είναι φυσικά πολύ ταιριαστό για τη Ferrari και το Cavallino Rampante. Ως όνομα το Scuderia συνόδεψε την F430 και ήταν αρκούντως ταιριαστό. 

Squadra Corse (μτφ. Αγωνιστική Ομάδα) 

Μπορεί να μην είναι τόσο εξωτικό όσο το Superleggera ή το Competizione, η ιταλική έννοια της αγωνιστικής ομάδας όμως παραμένει ένας αξιοπρεπής ιταλόφωνος συνδυασμός λέξεων που πιστοποιεί ότι οι Ιταλοί μπορούν να βγάλουν μελωδία από τις πιο απλές λέξεις. 

Pista (μτφ. Πίστα) 

Τελικά, όλα τα ονόματα ακούγονται ωραία όταν συνοδεύουν μια Ferrari. Οι Ιταλοί στην προκειμένη περίπτωση έφτιαξαν ένα μοντέλο που 
θα αντικαθιστούσε την 488 Speciale και το ονόμασαν Pista. Απλό, εύηχο και ταιριαστό. 

Countach (μτφ. Τιναφτόρε)

Ο θρύλος λέει ότι, όταν ο Gandini έδειξε το σχέδιο της Countach σε έναν σχεδιαστή του, η αυθόρμητη αντίδραση θαυμασμού του δεύτερου γέννησε το όνομα. Δε σημαίνει κάτι, αλλά είναι ιταλικός επιφωνηματικός παραλογισμός. Ό,τι ακριβώς χρειαζόταν η Lambo.

Testarossa (μτφ. Κοκκινοκέφαλη) 

Εμείς ως Testarossa έχουμε στο μυαλό μας το εντυπωσιακό κόκκινο coupe του 1984, όμως για τους Ιταλούς η λέξη περιγράφει ιδανικά τον εξίσου εντυπωσιακό 12κύλινδρο flat κινητήρα, ο οποίος εφοδίαζε το εξωτικό μοντέλο.

Quattroporte (μτφ. Τετράπορτο)

Σχεδόν αντανακλαστική ήταν η ονομασία Quattroporte για τη Maserati όταν της προέκυψε το πρώτο της αυτοκίνητο με τέσσερις πόρτες. Ακόμα και έτσι όμως, παραμένει όσο εξωτική αρμόζει σε μια ιταλική εταιρεία και μάλιστα στην πιο κομψή από αυτές, ίσως. 

Disco Volante (μτφ. Ιπτάμενος Δίσκος) 

Αυτό το όνομα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το πώς έβλεπαν μεταπολεμικά την αεροδυναμική και την υψηλή σχεδίαση. Ευτυχώς, στην Alfa Romeo δεν αντιμετώπισαν το design σαν κάτι εξωγήινο και μας χάρισαν ορισμένα πανέμορφα αυτοκίνητα.

Competizione (μτφ. Ανταγωνισμός)

Αν υπήρχε ελληνική βιομηχανία supercars, δε θα ονομαζόταν ένα μοντέλο "ανταγωνισμός". Ακούς όμως το ιταλικό κομπετισιόνε και στο μυαλό σου έρχονται αυτομάτως άλογα να βγαίνουν καλπάζοντας μέσα από πύρινες γλώσσες και σπίθες από ανθρακονήματα.