Στον τοίχο με 210 χιλιόμετρα σε δοκιμή ασφαλείας του NASCAR

Μια σύγκρουση στον τοίχο με 210 km/h είναι αναμφίβολα τρομακτική εκτός και αν το αυτοκίνητο οδηγείται από ρομπότ και αφορά τις δοκιμές του NASCAR

Η AB Dynamics, εταιρεία δοκιμών πρόσκρουσης και ασφαλούς οδήγησης στην Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα video από τις δοκιμές που διεξήχθησαν από κοινού με τους οργανωτές του NASCAR, στο αυτοκίνητο 3ης γενιάς, με το οποίο συμμετέχουν φέτος οι οδηγοί στο πρωτάθλημα. Το νέο αγωνιστικό του NASCAR έκανε πρεμιέρα φέτος, με ριζικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχει ανανεωμένη ανάρτηση, κιβώτιο ταχυτήτων και εξελιγμένο κινητήρα.

Το αυτοκίνητο πέρασε εξαντλητικά τεστ όσον αφορά στην λειτουργία του, όσον αφορά τα ελαστικά και το κατα πόσο καταπονεί τις νέες γόμες της Goodyear, που αναπτύχθηκαν ειδικά για αυτό και όπως είναι φυσικό υποβλήθηκε και σε crash test για την ασφάλεια των οδηγών, κατά τις πολλές συγκρούσεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη μορφή αγώνων. 

Nascar Crash Test

Στη δοκιμή που βλέπουμε στο video της AB Dynamics, έχει τοποθετηθεί ανδρείκελο στη θέση του οδηγού και το αυτοκίνητο οδηγείται από ρομπότ. Αναπτύσει ταχύτητα 210 km/h που είναι μια τιμή την οποία τα αυτοκίνητα του NASCAR διατηρούν επί πολύ ώρα μέσα στον αγώνα. Ο στόχος ήταν να δοκιμαστεί η ασφάλεια του οχήματος και οι επιπτώσεις στον οδηγό σε αυτό το είδος ατυχήματος, το οποίο είναι ένα συνηθισμένο σενάριο σύγκρουσης στο πρωτάθλημα.

Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με αισθητήρες και ένα ομοίωμα δοκιμών σύγκρουσης για να δημιουργηθούν πολύτιμα και ακριβή δεδομένα που η NASCAR μπόρεσε να χρησιμοποιήσει για την επικύρωση της προσομοίωσης σύγκρουσης. Το Next Gen αυτοκίνητο του NASCAR ανέπτυξε ταχύτητα 210 km/h και ήταν εντός 1 μοίρας από την προκαθορισμένη γωνία, των 24 μοιρών.

Η σύγκρουση με την μπαριέρα SAFER (Steel And Foam Energy Reduction) στην πίστα της Talladega ήταν σοκαριστική και απέδειξε με μετρήσεις και αποτελέσματα την ασφαλή λειτουργία τόσο της συγκεκριμένης μπαριέρας όσο φυσικά και του αυτοκινήτου. Η AB Dynamics χρησιμοποίησε ρομπότ για το τιμόνι, για τα πεντάλ και τις αλλαγές ταχυτήτων. Είναι σημαντικό ότι τα συγκεκριμένα ρομπότ είναι διακριτικά και χρειάστηκαν ελάχιστες τροποποιήσεις για να μην επηρεάσουν την δοκιμή.

Ο John Patalak, CEO Safety Engineering της NASCAR, η οποία έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των οχημάτων δήλωσε: "Πρόκειται για έναν πραγματικά καινοτόμο τρόπο δοκιμής της ασφάλειας των οχημάτων στο motorsport. Τα δεδομένα που λάβαμε από τη δοκιμή ήταν εξαιρετικά σημαντικά και δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν από καμία εγκατάσταση δοκιμών πρόσκρουσης εκείνη την εποχή. Η δοκιμή παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τη συσχέτιση με τις προσομοιώσεις σύγκρουσης στον υπολογιστή μας και επιβεβαίωσε ότι η προβλεπόμενη απόδοση σύγκρουσης του οχήματος από την προσομοίωση αναπαράχθηκε σε αυτή τη δοκιμή σύγκρουσης σε ρεαλιστικές συνθήκες".

Best of Network