Ελλάδα: Το πρώτο σε πωλήσεις μεσαίο αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό

Για μια χώρα με τόσο χαμηλό ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους όσο η Ελλάδα, αποτελεί τουλάχιστον έκπληξη η πρωτιά ενός EV στη μεσαία κατηγορία.

Tesla Model 3 Performance Highland 2024

Όπως ίσως φαντάζεσαι, η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που βρίσκονται ψηλά στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την ακρίβεια, η κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών στη χώρα μας, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς μερίδιου αγοράς, με κάτω από 5% τη χρονιά που διανύουμε.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μία κατηγορία της ελληνικής αγοράς, το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο είναι ηλεκτρικό.

Tesla Model 3 Performance Highland 2024

Ο λόγος για την μεσαία κατηγορία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία 8μήνου του 2024, το Tesla Model 3 είναι με διαφορά το πιο εμπορικό μοντέλο της αγοράς. Συγκεκριμένα, το μοντέλο της Tesla έχει πουλήσει 745 μονάδες από την αρχή του χρόνου, με το άλλοτε best seller της κατηγορίας, Skoda Octavia, να ακολουθεί στη 2η θέση.

Το θέμα είναι πως το μοντέλο της Skoda, χρειάζεται κυάλια για να δει το Model 3, καθώς έχει λιγότερες από τις μισές πωλήσεις του Tesla. Μόλις 316 Octavia έχουν πουληθεί μέσα στο 2024 και αν πας ακόμη πιο πίσω, στο 3ο μοντέλο της λίστας που είναι η BMW Σειρά 3, θα περιοριστείς σε διψήφιο νούμερο (94 μονάδες).

Ένα στα δύο μεσαία μοντέλα που πωλούνται είναι ηλεκτρικό

Ενδεικτικό της αποδοχής του Model 3 στην ελληνική αγορά, είναι πως καταλαμβάνει το 47,3% του segment D, επίδοση τουλάχιστον εντυπωσιακή όσο και αναπάντεχη. Κι αυτό γιατί με την γενικότερη εικόνα της εγχώριας αγοράς, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως σχεδόν ένα στα δύο οχήματα που πωλούνται στη μεσαία κατηγορία, θα είναι ηλεκτρικό.

Μη βιαστείς να πεις πως πρόκειται για κατηγορία που φθίνει και άρα το επίτευγμα της Tesla δεν είναι τόσο σημαντικό. Γιατί αν ρίξεις μια ματιά στα D SUV, που αποτελούν υποκατηγορία της μεσαίας κατηγορίας, θα δεις ακόμη ένα μοντέλο της Tesla να φιγουράρει στην πρώτη θέση. To Model Y, που δεν είναι καν καινούργιο, αλλά μετρά ήδη τέσσερα χρόνια παρουσίας στην αγορά.

Tesla Model Y

Το Model Y έχει πουλήσει 494 μονάδες από τις αρχές του 2024, έχοντας μερίδιο 12,5% στα D SUV και αφήνοντας στη 2η θέση την Mercedes GLC με 413 μονάδες και μερίδιο 10,5%. Την πρώτη τριάδα, συμπληρώνει το Volvo XC60 με 313 μονάδες και μερίδιο 7,9%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι και τον Αύγουστο, στο σύνολο της μεσαίας κατηγορίας, τα δύο μοντέλα της Tesla καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, έχοντας συνολικό μερίδιο που ξεπερνά το 22% στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network