Γιατί η αστυνομία έχει ανάγκη από ηλεκτρικά περιπολικά (video)

Η αστυνομία διαπιστώνει ότι ο υπάρχον στόλος οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις επιδόσεις των σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων.

Georgia Tech Mach-E police car

Δύσκολη εποχή να είσαι αστυνομικός στις ΗΠΑ. Ή τουλάχιστον, λίγο πιο δύσκολη απ' ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος είναι πως η τεχνολογία τρέχει και μαζί της, τρέχουν και οι παραβάτες των νόμων. Και με την εμφάνιση της ηλεκτροκίνησης, τρέχουν πολύ γρηγορότερα απ' ότι στο παρελθόν.

Τόσο, που τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης της αμερικανικής αστυνομίας, με το Dodge Charger Pursuit να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, αδυνατούν να ακολουθήσουν. Γιατί η αλήθεια είναι πως με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6 δεύτερα, δεν πας πουθενά στο σημερινό τοπίο της εγκληματικότητας.

Διαβάστε Επίσης

Ένας εγκληματίας ή ακόμη και απλός παραβάτης του Κ.Ο.Κ. που βρίσκεται στο τιμόνι ενός Tesla Model 3 Performance ή ενός Hyundai Ioniq 5 N, έχει τον V6 του Charger για πρωινό. Αποτέλεσμα; Είναι σχεδόν βέβαιο πως το περιπολικό θα αδυνατεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς ενός σύγχρονου ηλεκτρικού μοντέλου στους δρόμους μιας πόλης.

Dodge Charger police car

Αν είσαι κάτοχος ηλεκτρικού, το γνωρίζεις από πρώτο χέρι. Αλλιώς, όλο και κάπου θα έχεις διαβάσει πως τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν άμεση ροπή και επιτάχυνση που είναι 2-3 φορές ταχύτερη από ένα τυπικό όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτή η άβολη αλήθεια, οδηγεί τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διαφοροποιήσουν τον στόλο τους για να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Αδυνατούν να ακολουθήσουν

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του δικτύου WMTV 15 News στο Μάντισον, επισημαίνει πολλαπλά παραδείγματα αστυνομικών που αδυνατούν να καταδιώξουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τελικά καταφέρνουν να ξεφύγουν. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αστυνομικής καταδίωξης κοντά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ένας ύποπτος για πυροβολισμούς διέφυγε από την αστυνομία οδηγώντας ένα Tesla Model Y.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι αστυνομικοί έχασαν από τα μάτια τους το όχημα, το οποίο ήταν σε θέση να κινείται διατηρώντας ταχύτητα κοντά στα 115 km/h στους δρόμους της πόλης. Οι αστυνομικοί κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τον δράστη, μόνο αφού εκείνος επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας, μετά από σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο.

Διαβάστε Επίσης

Έχουν αναφερθεί παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως ένας αστυνομικός σε ένα Model Y, που ήταν σε θέση να ακολουθήσει μια κλεμμένη Mustang. Αν και εκείνη η καταδίωξη τελικά σταμάτησε για λόγους ασφαλείας, σε κανένα σημείο το Tesla δεν είχε πρόβλημα να διατηρήσει την επαφή με την Mustang.

Οφέλη και σε επίπεδο κόστους

Εκτός από τις προφανείς βελτιώσεις στον τομέα των επιδόσεων, τα ηλεκτρικά οχήματα καταδίωξης αποτελούν και μια πιο οικονομική επιλογή από πλευράς αστυνομίας. Εκτιμήσεις από το New Hampshire λένε ότι κάθε όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που αντικαθίσταται από ένα EV, εξοικονομεί στους φορολογούμενους 4.500 ευρώ ετησίως ή και περισσότερα.

Το αστυνομικό τμήμα που εξυπηρετεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, αναμένει 3.500 ευρώ μόνο από εξοικονόμηση καυσίμων, μετά την προσθήκη τριών Mustang Mach-E GT στο στόλο του.

Όταν το πεδίο της καταδίωξη μεταφέρεται σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν το μειονέκτημα ότι εξαντλούν ταχύτερα τη διαθέσιμη μπαταρία, αλλά το ίδιο ισχύει και για έναν ύποπτο που διαφεύγει με ένα ηλεκτρικό όχημα, όπως ακριβώς ισχύει και για τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που ξεμένουν από καύσιμα.

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις που μας απασχολούν εδώ, τα περιπολικά των εθνικών οδών είναι που αναλαμβάνουν συνήθως τη συνέχιση της καταδίωξης, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Κι αν ένα Model Y ή μια Mustang Mach-E μπορεί να ακολουθήσει το όχημα διαφυγής, ενώ ένα Dodge Charger όχι, τότε αυτό δίνει στους αστυνομικούς περισσότερες πιθανότητες επιτυχημένης έκβασης.

Καθώς όλο και περισσότερα αστυνομικά τμήματα αρχίζουν να διαφοροποιούν το στόλο τους, όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θέτουν τα μοντέλα τους στην υπηρεσία καταδίωξης της αστυνομίας, όπως η Mustang Mach-E GT και το Blazer EV. Άλλωστε κάτι ξέρουν οι Σαουδάραβες που έσπευσαν να εντάξουν στον στόλο της αστυνομίας ένα Lucid Air.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network