Πώς θα αποζημιωθείς αν τρακάρεις μέσα σε πλοίο

Δες τι μπορείς να κάνεις στην -ατυχέστατη- περίπτωση που τρακάρεις μέσα στο πλοίο. Τι ισχύει και πώς θα αποζημιωθείς.

Αυτοκίνητα σε ferry boat

ΟΚ, δεν είναι το πιο σύνηθες να τρακάρεις μέσα σε πλοίο, αλλά είναι μια πιθανότητα. Συνήθως, τα τρακαρίσματα είναι μικρά.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η κάλυψη αστικής ευθύνης περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις όπου το ασφαλισμένο όχημα προκαλεί ζημιές σε τρίτους. Συνεπώς, η ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει την αποζημίωση ακόμη και σε περίπτωση ζημιάς μέσα σε πλοίο.

Διαβάστε Επίσης

Για να είσαι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση, ανατρέξε στο Προεδρικό Διάταγμα 237/1986, Άρθρο 2:

"Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα επί οδού, υποχρεούται να έχει καλύψει την αστική ευθύνη έναντι τρίτων με ασφάλιση. Η κυκλοφορία σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό ή σε ορισμένο αριθμό ατόμων εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού. Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται συνεχώς από τη στιγμή της έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων, ανεξάρτητα από την πραγματική κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας."

Επομένως, αν το ασφαλισμένο όχημα προκαλέσει ζημιές κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση από το πλοίο, αυτές θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία, καθώς η κυκλοφορία στο πλοίο εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού.

Διαβάστε Επίσης

Αν υπάρξει συνυπαιτιότητα, όπως λανθασμένες οδηγίες από το πλήρωμα του πλοίου, ενδέχεται να προκύψει συνυπαιτιότητα. Ωστόσο, ο έλεγχος του οχήματος παραμένει ευθύνη του οδηγού. Είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι το χειρόφρενο είναι ενεργοποιημένο πριν βγεις από το αυτοκίνητο, καθώς αυτό είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη.

Οι περιπτώσεις που η αποκατάσταση των ζημιών θα αναληφθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και όχι από την ασφαλιστική είναι ελάχιστες, όπως όταν οι ζημιές οφείλονται σε λάθος φόρτωση.

Εάν προκύψει τραυματισμός πεζού επιβάτη μέσα στο parking του πλοίου σε σημείο που δεν επιτρέπεται η κίνηση πεζών, τότε η ευθύνη μπορεί να βαρύνει το πλήρωμα, καθώς δεν τηρήθηκαν οι κανόνες επιβίβασης-αποβίβασης. Θυμήσου ότι η υπεύθυνη αρχή εν πλω είναι το πλήρωμα του πλοίου, καθώς δεν υπάρχει Τροχαία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network