Μια αρκετά ενδιαφέρουσα νέα πιλοτική δοκιμή στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιεί εξελιγμένες κάμερες οδικής ασφάλειας με τεχνητή νοημοσύνη, για την ανίχνευση οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Η καινοτόμος δοκιμή συνδυάζει τις κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη για την αναγνώριση οδηγών που χρησιμοποιούν το κινητό τους ή δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, με ραντάρ και άλλες τεχνολογίες, προκειμένου να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του οχήματος και του οδηγού.
Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης και του κατασκευαστή εξοπλισμού Acusensus, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι η πιλοτική αυτή δοκιμή είναι η πρώτη του είδους στον κόσμο.
Ο Geoff Collins, γενικός διευθυντής της Acusensus στη Μ. Βρετανία, δήλωσε στο TopGear.com: "Η τεχνολογία παρακολουθεί πολλές παραμέτρους, όπως τον τρόπο με τον οποίο κινείται το αυτοκίνητο στον δρόμο. Εάν το όχημα αποκλίνει από τη συνήθη συμπεριφορά, το σύστημα μπορεί να το επισημάνει και μια ομάδα αστυνομικών που βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής, να σταματήσει τον οδηγό για περαιτέρω έλεγχο, κατά την κρίση τους."
Όπως ένας ανθρώπινος επιθεωρητής, οι κάμερες και τα ραντάρ αναζητούν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά των οχημάτων. Ο Collins προσθέτει: "Δεν γνωρίζουμε πόσες μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ του να σταματάμε κάθε όχημα και του να σταματάμε ένα όχημα σε κάθε δέκα χιλιάδες, προσπαθώντας να αναπαράγουμε τα διάφορα μοτίβα που αναζητούν οι αστυνομικοί για να εντοπίσουν τους επικίνδυνους οδηγούς και να κάνουμε τους δρόμους πιο ασφαλείς."
Προστασία δεδομένων
Επιβεβαιώνει επίσης ότι το σύστημα δεν είναι παρεμβατικό στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τα οχήματα δεν μοιράζονται πληροφορίες, σε αντίθεση με κάποια άλλα συστήματα, όπως το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Ford.
Οι αστυνομικοί δεν θα σταματούν μόνο τους οδηγούς που εντοπίζει το σύστημα, αλλά και άλλους που εμφανίζουν ύποπτη συμπεριφορά, προκειμένου να δοκιμάσουν το σύστημα, να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα και γενικά να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.
Νωρίτερα φέτος, η αστυνομία σε όλη τη Μ. Βρετανία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτές τις "υπερσύγχρονες" κάμερες για παραβάσεις που αφορούν τη χρήση ζώνης ασφαλείας και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ο Collins εξηγεί ότι όταν χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως αυτή η τεχνολογία, οι κάμερες τραβούσαν εικόνες από τις παραβάσεις, οι οποίες, όταν εξετάζονταν μετά από μία ημέρα, μία εβδομάδα ή έναν μήνα, ήταν ακόμα σε ισχύ και μπορούσαν να οδηγήσουν σε δίωξη.
Η πρόκληση με την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών είναι ότι αυτή συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, και η παράβαση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ωστόσο, ο Collins τονίζει ότι είναι ακόμα στην αρχή της εφαρμογής και η πιλοτική δοκιμή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των εορτών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Vision Zero South West.
Η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ένα νυχτερινό δρομολόγιο λεωφορείου στην περιοχή, για να βοηθήσει τους πολίτες να διασκεδάσουν με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να οδηγήσουν.