Όλα έτοιμα για την μεγαλή αλλαγή στο εργοστάσιο Tesla του Βερολίνου

Σημαντική είδηση για τον Elon Musk και τα στελέχη του Tesla Gigafactory στο Βερολίνο, το οποίο σύντομα θα υποστεί την μεγαλύτερη αλλαγή από τότε που κατασκευάστηκε.

Το Tesla Gigafactory στο Βερολίνο θα επεκταθεί τελικά σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας και του Elon Musk και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και διαφόρων οργανώσεων που έχουν οργανώσει ακόμη και διαμαρτυρίες

Η Tesla έλαβε το πράσινο φως από το γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου για την επέκταση του Gigafactory στο Grünheide - τουλάχιστον εν μέρει. Η κρατική περιβαλλοντική υπηρεσία χορήγησε την πρώτη μερική άδεια.

Σύμφωνα με το τοπικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρώτη μερική άδεια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια "μεγάλη αίθουσα για την υποδοχή των πρόσθετων μονάδων παραγωγής" και "τροποποιήσεις και βελτιστοποίηση των ήδη κατασκευασμένων εγκαταστάσεων παραγωγής". Με άλλα λόγια, τα μέτρα από αυτήν τη μερική άδεια θα επιτρέψουν στην Tesla να αυξήσει την παραγωγή της στο Βερολίνο.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα αυτοκίνητα θα μπορούσε να κατασκευάζει η Tesla στο Gigafactory του Βερολίνου μετά την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων εργασιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει απλώς τη γνωστή δήλωση ότι η Tesla σκοπεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα παραγωγής από 500.000 σε ένα εκατομμύριο οχήματα ετησίως "στο μέλλον".

Στην έκθεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Tesla ανέφερε αμετάβλητη τη χωρητικότητα παραγωγής στα 375.000 αυτοκίνητα ετησίως για το Giga Berlin – επί του παρόντος, κατασκευάζει μόνο το Model Y στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της νέας έκδοσης επτά θέσεων για την Ευρώπη.

Η τρέχουσα μερική άδεια αφορά μόνο περιοχές που ήδη ανήκουν στην Tesla, οπότε δεν σχεδιάζεται ή απαιτείται περαιτέρω εκκαθάριση. "Δεν θα καταληφθεί γη στην γειτονική περιοχή του σχεδίου ανάπτυξης 60, όπου βρίσκεται ο χώρος διαμαρτυρίας της πρωτοβουλίας ‘Stop Tesla’", αναφέρει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, η άδεια αφορά πέντε μέτρα:

- την επέκταση των κτιρίων παραγωγής χωρίς την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής, όπως η παραγωγή Battery Pack 2 και Drive 2,
- τον ανασχεδιασμό και τη μετατόπιση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως το κεντρικό σύστημα διάθεσης στερεών αποβλήτων και μία προσωρινή αποθήκη αποβλήτων,
- την κατασκευή δομικής υποδομής για την υποστήριξη και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τη λειτουργία τους, όπως μία συνδυασμένη αποθήκη υλικών, ένα εργαστήριο για δοκιμές κυψελών μπαταριών, αποθήκευση υγρών και επικίνδυνων αποβλήτων, και ένα κέντρο ανακύκλωσης για κυψέλες και απόβλητα μπαταριών,
- την κατασκευή και λειτουργία προσωρινών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αποθήκης επικίνδυνων υλικών, κέντρου διανομής και ιατρικού κέντρου της εταιρείας, και την κατασκευή και λειτουργία υποδομών, όπως περιοχές logistics,
- προσωρινοί χώροι στάθμευσης.

Η τρέχουσα μερική άδεια έχει μακρά ιστορία. Η Tesla υπέβαλε πραγματικά την αίτηση τροποποίησης στην Κρατική Υπηρεσία Περιβάλλοντος στις 15 Μαρτίου 2023, για να ξεκινήσει την επέκταση του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, υπέβαλε αίτηση για διαίρεση του συνολικού έργου τροποποίησης σε διάφορα τμήματα μερικών αδειών.

Ακόμη και αυτή η πρώτη μερική άδεια, η οποία έχει πλέον χορηγηθεί, επιβεβαιώνει μόνο εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Tesla είχε ήδη λάβει προκαταρκτική έγκριση τον Ιούλιο για να ξεκινήσει την κατασκευή της μεγάλης αίθουσας και να βελτιστοποιήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις πριν από την προθεσμία. Ωστόσο, αν η διαδικασία έγκρισης ελέγχου εκπομπών είχε διαφορετικό αποτέλεσμα, η Tesla θα έπρεπε να ακυρώσει τις εργασίες με βάση την προέγκριση.