Η απάντηση της Κίνας στους δασμούς της Ευρώπης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-στο στόχαστρο και το αλκοόλ

Το Πεκίνο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην ΕΕ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αυξήσει τους δασμούς ως απάντηση στους τεράστιους δασμούς που έβαλε η Ευρώπη στα κινεζικά αυτοκίνητα.

Η διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και Κίνας φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μετά την επικύρωση των δασμών της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται στην Ευρώπη, ήταν η σειρά της Κίνας να κάνει τη δική της κίνηση στη σκακιέρα.

Έτσι λοιπόν, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, η Κίνα μελετά την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα οχήματα με θερμικούς κινητήρες μεγάλου κυβισμού, ενώ προσανατολίζεται στο να αρχίσει να εισπράττει αυξημένο φόρο και από τις εισαγωγές κονιάκ/μπράντι από την Ευρώπη, μία κίνηση με ξεκάθαρο αποδέκτη τη Γαλλία.

"Η Κίνα μελετά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών στα εισαγόμενα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού”, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του στις 8 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών.

Είναι σαφές πως μια τέτοια κίνηση, θα αποτελέσει πλήγμα κυρίως για τις γερμανικές εταιρείες, των οποίων οι εξαγωγές οχημάτων με κινητήρες 2.5 λίτρων και άνω στην Κίνα, ξεπέρασαν πέρυσι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο στόχαστρο και το αλκοόλ

Σε ξεχωριστή δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι οι εισαγωγείς μπράντι από την ΕΕ, θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή έως και 39% της αξίας του, ήδη από τις 11 Οκτωβρίου. Οι περισσότερες εισαγωγές της Κίνας προέρχονται από τη Γαλλία, η οποία θυμίζουμε πως ήταν ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα στην πρόσφατη ψηφοφορία.

Η δήλωση του υπουργείου ανέφερε συγκεκριμένα τους ευρωπαίους κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών που ελέγχονται από τους οίκους Remy Cointreau και Pernod Ricard, μεταξύ άλλων.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται και οι κινεζικές ανακοινώσεις είναι σαφές πως αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια του Πεκίνου να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στους δασμούς.

Υποχώρηση μετοχών 

Ωστόσο, στο άκουσμα της είδησης οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών μπράντι υποχώρησαν. Οι μετοχές της BMW υποχώρησαν 3%, της Mercedes υποχώρησαν 2,6%, ενώ της Remy Cointreau υποχώρησαν περισσότερο από 8%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Στη συνέχεια, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν υπαινιχθεί ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων ως απάντηση στις κινήσεις της ΕΕ και αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από το υπουργείο.