Αυτή είναι η νέα McLaren W1-η πιο δυνατή McLaren όλων των εποχών (εικόνες, video)

Με την απόδοση να ανέρχεται σε 1.275 ίππους, επιτάχυνση 0-200 km/h σε 5,8 δευτερόλεπτα και τελική 350 km/h, η νέα W1 είναι σύμφωνα με την McLaren, η απόλυτη έκφραση ενός πραγματικού supercar.

McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1

Αναμονή τέλος. Το hypercar που θα τοποθετηθεί στην κορυφή του γενεαλογικού δέντρου της McLaren είναι εδώ. Ακολουθεί τα βήματα της πρωτοποριακής F1 και του σύγχρονου διαδόχου της, της P1. Και η McLaren το χαρακτηρίζει ως "την απόλυτη έκφραση ενός πραγματικού supercar".

Διαβάστε Επίσης

Με δεδομένο πως οι F1 και P1 ήταν, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικές, αν η W1 πρόκειται να αποτελέσει το νέο πρότυπο, τότε μιλάμε για μια περίπτωση αυτοκινήτου που θα είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς.

McLaren W1

Ακόμη κι αν διανύουμε μια εποχή που τα νούμερα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να εντυπωσιάσουν, στην περίπτωση της McLaren W1 επιβεβαιώνουν πως εδω έχεις να κάνεις με κάτι ξεχωριστό. Εφοδιασμένη με υβριδικό σύστημα κίνησης που έχει στον πυρήνα του έναν V8, η W1 αποδίδει συνολικά 1.275 ίππους και 1.340 Nm ροπής.

Για να μην κουράζεσαι να ψάχνεις, αποτελεί το ισχυρότερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία. Και, χάρη στην έμφαση που δόθηκε στο να γίνει το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, η W1 έχει επίσης την καλύτερη στην κατηγορία της αναλογία ισχύος/βάρους που ανέρχεται σε 899 ίππους/τόνο.

McLaren W1

Στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστα βαρύτερη από την απερχόμενη P1, καθώς σταματάει τη ζυγαριά στα 1.399 κιλά. Για να κρατήσει το βάρος χαμηλά, η McLaren αντιστάθηκε στη μόδα της τετρακίνησης, συνεχίζοντας να κατευθύνει την ισχύ προς τους πίσω τροχούς, ως φόρο τιμής στην αγωνιστική κληρονομιά της.

Η γλώσσα των αριθμών

Σε κάθε αυτοκίνητο, πόσω μάλλον στα hypercars, οι αριθμοί έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία. Είναι λογικό λοιπόν να ανυπομονείς να δεις πώς μεταφράζεται στη γλώσσα του χρονόμετρου η ταχύτερη McLaren που φτιάχτηκε ποτέ. Αρχικά, σε επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,7 δευτερόλεπτα. Εντυπωσιακό, αλλά το 0-200 km/h σε 5,8 δευτερόλεπτα και το 0-300 km/h σε λιγότερο από 12,8 δευτερόλεπτα είναι εντυπωσιακότερα.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 350 km/h. Α, και όσους αρέσκονται σε συγκρίσεις, η W1 είναι τρία δευτερόλεπτα ταχύτερη στον γύρο της πίστας Nardo, από την προσανατολισμένη για χρήση στην πίστα, McLaren Senna.

McLaren W1

Η McLaren συνεχίζει και με την W1, να έχει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ρόλο πρωταγωνιστή, με τον V8 MHP-8 να αποδίδει 929 ίππους. Παρόλο που οι προδιαγραφές του κινητήρα ακούγονται παρεμφερείς με αυτές που είχαν αρκετά από τα supercars της McLaren στο παρελθόν, ο MHP-8 περιγράφεται ως ένας εντελώς νέος κινητήρας.

Παραμένει ένας twin-turbo V8 με γωνία 90 μοιρών και χωρητικότητα 4.0 λίτρων. Έχει κόκκινο στις 9200 σ.α.λ. και όπως θα περίμενε κανείς, έχει γίνει χρήση άφθονης ποσότητας αλουμινίου στην κατασκευή του κινητήρα. Και ένα σημαντικό του χαρακτηριστικό, είναι πως έχει την υψηλότερη ειδική απόδοση όλων των εποχών, η οποία ανέρχεται στους 230 ίππους ανά λίτρο.

Η υβριδική παράμετρος

McLaren W1

Ενώ όμως ο V8 προβάλλεται ως ο πρωταγωνιστής της παράστασης, το υπόλοιπο σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι εξίσου σημαντικό. Τα υβριδικά εξαρτήματα είναι ελαφρύτερα στην W1 απ' ότι ήταν στην P1 και το E-Module χρησιμοποιεί τεχνολογία δανεισμένη τόσο από το IndyCar όσο και από τη Formula 1.

Συνδράμει το γενικό σύνολο με 346 ίππους, με τον ηλεκτροκινητήρα και τη μονάδα ελέγχου να ενσωματώνονται σε ένα πακέτο. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία χωρητικότητας 1,384 kWh. Αν σου ακούγεται ασήμαντο, έχεις δίκιο. Επαρκεί για να διανύσει η W1 μόλις 2,6 χλμ. σε αποκλειστικά ηλεκτρική λειτουργία. Όμως η W1 δεν προορίζεται για χρήση σε αθόρυβο mode, έτσι δεν είναι;

Η μπαταρία και ο ηλεκτροκινητήρας πάντως, χρησιμοποιούνται επίσης τόσο για την όπισθεν όσο και την εκκίνηση του αυτοκινήτου μετά από παρατεταμένες περιόδους αδράνειας και συνδυάζονται με ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Αυτό που δεν είναι ηλεκτρικό, ωστόσο, είναι τα συστήματα διεύθυνσης και πέδησης, τα οποία παραμένουν και τα δύο υδραυλικά, καθώς η McLaren δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς στην αίσθηση.

McLaren W1

Κορυφαία αεροδυναμική

Τα επιτηδευμένα σχεδιαστικά στοιχεία του μπροστινού, αλλά και των πλαϊνών τμημάτων της W1, είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην αεροδυναμική, και -προφανώς- είναι όλα εμπνευσμένα από τον χώρο των αγώνων. Η "Αρχή επίδρασης του εδάφους (Ground effect)” στην αεροδυναμική, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο σημειώνεται μείωση της τριβής στην πτέρυγα ενός αεροσκάφους, όταν αυτό πλησιάζει το έδαφος και εκτός από την F1, βρίσκει το δρόμο της και στο κορυφαίο αυτοκίνητο δρόμου της McLaren.

McLaren W1

​​​Και μετά είναι η ενεργή αεροτομή του αυτοκινήτου. Κάτι παρόμοιο έχουμε ξαναδεί σε αυτοκίνητα όπως η Senna και η 765LT, αλλά η McLaren λέει ότι είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά μπορείς να έχεις δύο αυτοκίνητα σε ένα.


Η W1 μπορεί να "αλλάξει μορφή" όταν κινείται στην πίστα, με τα ενεργά μπροστινά και πίσω φτερά να μπαίνουν σε λειτουργία όταν βρίσκεται σε αγωνιστική λειτουργία. Το πίσω μέρος διαθέτει μια πτέρυγα που ονομάζεται "Active Long Tail” που επεκτείνει την επιφάνεια εργασίας του διαχύτη, λειτουργώντας ως αεροφρένο και πτέρυγα DRS.

McLaren W1

Σε αγωνιστική λειτουργία, η W1 χαμηλώνει κατά 3,7 εκατοστά μπροστά και κατά 1,77 εκατοστά πίσω. Στη συνέχεια, με τις ενεργές πτέρυγες και το Active Chassis Control III, είναι ικανή να παράγει έως 350 κιλά κάθετης δύναμης μπροστά και 650 κιλά πίσω, ανεβάζοντας τη συνολική κάθετη δύναμη στα 1.000 κιλά.

Όλα τα υπόλοιπα έχουν διαμορφωθεί γύρω από το επιθυμητό σχήμα των σχεδιαστών, με κάποια στιλιστικά και εργονομικά στοιχεία να θυσιάζονται στην πορεία. Η μπροστινή ανάρτηση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην εμποδίζει την αεροδυναμική ροή του αμαξώματος. Θα παρατηρήσετε επίσης ένα μικρότερο άνοιγμα παραθύρου, ενώ τα καθίσματα παραμένουν σταθερά στη θέση τους, με τα πεντάλ, το τιμόνι και άλλα χειριστήρια να ρυθμίζονται αντί γι' αυτά.

Δική σας από 2 εκατ. ευρώ, θεωρητικά

McLaren W1

Η τιμή όλων αυτών; Λοιπόν, η McLaren αναφέρει ότι η W1 θα ξεκινάει από τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η τελική τιμή θα κινηθεί έντονα ανοδικά από εκεί και πέρα. Αυτό οφείλεται προφανώς στην ύπαρξη μιας μεγάλης λίστας προαιρετικού εξοπλισμού, που διατίθεται από την McLaren Special Operations (MSO), πράγμα που σημαίνει ότι, θεωρητικά, κανένα αυτοκίνητο δεν θα είναι ίδιο με ένα άλλο.

Μετά είναι και το γεγονός ότι θα κατασκευαστούν μόνο 399 αντίτυπα της W1, για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντίστοιχο αριθμό πελατών. Αν τυχαίνει να είστε ένας από αυτούς, καλό είναι να γνωρίζετε πως η W1 συνοδεύεται από εγγύηση τεσσάρων ετών / απεριόριστων χιλιομέτρων για το όχημα, με έξι χρόνια και 70.000 χιλιόμετρα για την μπαταρία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network