Hyundai Ioniq 5: Κι όμως μπορεί να έχει πίσω υαλοκαθαριστήρα μόνο όταν βρέχει (video)

Ένας ανεξάρτητος τεχνικός από την Ελβετία παρουσίασε το GeckoWiper, ή αλλιώς, τη λύση στο πρόβλημα της απουσίας πίσω υαλοκαθαριστήρα στο Hyundai Ioniq 5.

Το Hyundai Ioniq 5 είναι ένα ηλεκτρικό μοντέλο με πολλά πλεονεκτήματα. Παρέχει εξαιρετική άνεση, έχει άπλετους χώρους, ξεχωριστή σχεδίαση, ικανοποιητική αυτονομία και αναλογικά λογική τιμή. Αυτό που του λείπει, ωστόσο, είναι ο υαλοκαθαριστήρας στο πίσω παράθυρο.

Κι αυτό για ένα αμάξωμα που έχει στοιχεία hatchback, δεν είναι τόσο αμελητέο μια βροχερή μέρα. Ή ακόμη χειρότερα, μια μέρα με χιονόπτωση. Η Hyundai το γνωρίζει και πρόσθεσε έναν πίσω υαλοκαθαριστήρα στο ανανεωμένο Ioniq 5 MY 2025 που αναμένεται το επόμενο διάστημα στην αγορά, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στα υπάρχοντα μοντέλα.

Κάτι που σκοπεύει να κάνει το GeckoWiper, ένας αφαιρούμενος, τροφοδοτούμενος από μπαταρία πίσω υαλοκαθαριστήρας, που μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω μαγνητικού τηλεχειριστηρίου. Αναπτύχθηκε στην Ελβετία από έναν ανεξάρτητο τεχνικό της Tigs Design & Engineering GmbH.

Το project χρηματοδοτείται μέσω του Kickstarter, αλλά με 29 ημέρες να απομένουν μέχρι τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης, το GeckoWiper έχει ήδη πείσει τους ανθρώπους να υποσχεθούν πάνω από 40.000 ευρώ, 30.000 ευρώ περισσότερα από τον αρχικό στόχο.

Ο αφαιρούμενος υαλοκαθαριστήρας συνδέεται στο πίσω παράθυρο με μια βεντούζα και, ως πρόσθετο μέτρο ασφάλειας, ένας μαγνήτης τον κρατά στη θέση του από το εσωτερικό.

Η ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι μήνες σε κατάσταση αναμονής, που είναι πολύ, και όταν αδειάσει, ο ιδιοκτήτης μπορεί να τον φορτίσει απλά, συνδέοντάς τον με ένα καλώδιο USB Type-C.

Σε μαζική παραγωγή το 2025

Το project ξεκίνησε το 2022 και τα πρώτα δείγματα κατασκευάστηκαν ένα χρόνο αργότερα. Η καμπάνια Kickstarter, η οποία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, έχει ως στόχο να φέρει το προϊόν σε μαζική παραγωγή, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Παρόλο που το GeckoWiper διατίθεται στην αγορά ως λύση για το Hyundai Ioniq 5, θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε άλλα μοντέλα χωρίς υαλοκαθαριστήρες, όπως τα Tesla Model Y και Model 3, Polestar 2 και Kia EV6.

Ο άνθρωπος που το σχεδίασε, δήλωσε ότι εκδόσεις του GeckoWiper για συγκεκριμένα μοντέλα βρίσκονται στα σκαριά, με λεπτομέρειες όπως το μέγεθος του βραχίονα, τη δύναμη συμπίεσης, την επιφάνεια που θα καλύπτει και το σημείο που θα σταματά, να χρειάζονται ειδική ρύθμιση για κάθε αυτοκίνητο. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ με τα έξοδα αποστολής.