Αυτός ο περίπλοκος κόμβος έχει Ρεκόρ Γκίνες-πού βρίσκεται

Τουριστικό αξιοθέατο έγινε πρόσφατα αυτή η περίπλοκη διασταύρωση που έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και έχει ιστορική αξία.

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους αυτοκινητοδρόμων της Βρετανίας, μετατράπηκε για λίγο σε αξιοθέατο καθώς τουρίστες πλήρωσαν για ξενάγηση κάτω από τον εμβληματικό Κόμβο Gravelly Hill, γνωστό και ως "Spaghetti Junction".

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Ο λαβύρινθος από αλληλοσυνδεόμενους δρόμους στον αυτοκινητόδρομο M6, που εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 οχήματα, έγινε απροσδόκητος τουριστικός προορισμός κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Μπέρμιγχαμ.

Διαβάστε Επίσης

Με κόστος περίπου 12 ευρώ ανά άτομο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πεζοπορία τριών χιλιομέτρων κάτω από την κατασκευή που φτάνει αισίως τα 52 χρόνια ύπαρξης. Οι ξεναγήσεις, που διήρκεσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου. 

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Οι τουρίστες απόλαυσαν μια μοναδική 45λεπτη εξερεύνηση του αστικού τοπίου κάτω από τον κόμβο, ανακαλύπτοντας κρυφά κανάλια, ποτάμια, πάρκα, άγρια φύση, street art και ακόμη και μια μικρή παραλία που βρίσκεται κάτω από τον τεράστιο αυτοκινητόδρομο.

Ο Κόμβος Spaghetti είναι ένα τεράστιο έργο μηχανικής, το οποίο κατέχει τον τίτλο του "πιο περίπλοκου κόμβου στο σύστημα δρόμων της Βρετανίας" στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες. Εγκαινιάστηκε το 1972 και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί με κόστος 10 εκατομμύρια λίρες. Αποτελείται από 559 κολώνες από τσιμέντο, ορισμένες φτάνουν σε ύψος τα 80 πόδια, ενισχυμένες με 13.000 τόνους χάλυβα και καλύπτει έκταση 30 στρεμμάτων ενώ συνδέει 18 διαφορετικές διαδρομές.

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Οι ξεναγήσεις, οργανωμένες από την Explore Birmingham, προσέφεραν μια σπάνια ματιά στον κρυφό κόσμο κάτω από αυτή την τεράστια κατασκευή από σκυρόδεμα. Ενώ το δίκτυο των δρόμων είναι γνωστό για τη σύγχυσή του στους οδηγούς, ο χώρος από κάτω είναι γεμάτος εκπλήξεις. Εκπρόσωπος της Explore Birmingham το περιέγραψε ως "έναν εντυπωσιακό και μοναδικό χώρο που λίγοι αναζητούν".

"Κάτω από τους θορυβώδεις δρόμους βρίσκεται ένας συναρπαστικός χώρος με κανάλια, ποτάμια, ένα πάρκο, μια λίμνη, μονοπάτια, άγρια φύση και street art", είπε εκπρόσωπος της διοργάνωσης. "Μπορεί να μην είναι συμβατικά όμορφο, αλλά αυτός ο τραχύς, αστικός υπόκοσμος έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα που πρέπει να βιώσετε για να την εκτιμήσετε".

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Ο ξεναγός Al Hassall, ο οποίος ηγήθηκε των ξεναγήσεων, σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν ενδιαφέρον για την περιοχή. "Είναι ένας ασυνήθιστος χώρος με πλούσια ιστορία. Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται πώς είναι εκεί κάτω, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να αποκτήσουν πρόσβαση με ασφάλεια. Αυτές οι ξεναγήσεις τους έδωσαν αυτή την ευκαιρία".

Ο ειδικός στην αρχιτεκτονική, Dr. Michael Dring, πρόσθεσε ότι ο Κόμβος Spaghetti σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα όραμα για το μέλλον του Μπέρμιγχαμ. "Αλληλεπιδρά με το τοπίο και εισάγει τους ανθρώπους στην πόλη, οπότε έχει τη δική του ομορφιά", είπε.

Οι ξεναγήσεις προσέφεραν μια μοναδική προοπτική για έναν από τους πιο παρεξηγημένους κόμβους της Βρετανίας, μετατρέποντας ένα κομμάτι υποδομής, γνωστό για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το άγχος, σε έναν απροσδόκητο πολιτιστικό προορισμό. Για όσους ζουν κάτω από τον συνεχόμενο θόρυβο της κυκλοφορίας, οι δρόμοι είναι συχνά πηγή απογοήτευσης. 

Birmingham διασταύρωση Spaghetti

Οι κάτοικοι κοντά στον κόμβο αναφέρουν συνεχώς τους ενοχλητικούς ήχους από κορναρίσματα και οχήματα που διασχίζουν τον κόμβο με ταχύτητα, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Παρά τις προκλήσεις, ο υπόκοσμος του Κόμβου Spaghetti έχει γίνει σύμβολο ανθεκτικότητας, δημιουργικότητας και αστικής ανανέωσης, φιλοξενώντας εκθέσεις τέχνης, χορευτικές εκδηλώσεις και ακόμη και γυρίσματα ταινιών με την πάροδο των χρόνων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network