Το νέο Audi Q5 είναι το μοναδικό αυτοκίνητο με τέταρτο φως για τα φρένα

Το νέο μεσαίο SUV της Audi, γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο που αποκτά και τέταρτο φως φρένων, το οποίο προβάλλεται στο πίσω παρμπρίζ.

Audi Q5 MY2025

προβολείς ενός αυτοκινήτου και γενικότερα το κομμάτι των φώτων, μπορεί συχνά να καταλήγουν στα ψιλά γράμματα των στοιχείων που το αφορούν, όμως δεν παύουν να αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο.

Audi Q5

Η Audi, είναι από τις εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα του φωτισμού, σε μια εποχή μάλιστα που τα φώτα OLED τείνουν να γίνουν κάτι σύνηθες, ενώ δεν είναι λίγα και τα μοντέλα που ενσωματώνουν προβολείς λέιζερ. Είναι γεγονός πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στο σκοτάδι, έχοντες προσαρμοζόμενες δέσμες φωτός που φωτίζουν το δρόμο σε πολύ μεγαλύτερο πλάτος και μήκος.

Διαβάστε Επίσης

Όμως το νέο Q5 που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες, έχει ένα ενδιαφέρον νέο χαρακτηριστικό, που τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν το έχουμε συναντήσει ξανά. Πρόκειται για ένα επιπλέον φως φρένων. Εκτός από το παραδοσιακό τρίτο φως φρένων που είναι τοποθετημένο στην αεροτομή που βρίσκεται στο τελείωμα της οροφής, το Q5 διαθέτει ένα ακόμη που εμφανίζεται στο τζάμι της πίσω πόρτας.

Audi SQ5 MY2025

Αυτό γίνεται μέσω ενός προβολέα φωτός, που βρίσκεται ενσωματωμένος στο κάτω μέρος της αεροτομής. Η διακοπτόμενη μπάρα έχει μεγαλύτερο φάρδος από εκείνο του κανονικού τρίτου "στοπ” που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της.

Με τον τρόπο αυτό, το φρενάρισμα του νέου Q5 γίνεται ακόμη πιο έντονα ορατό στους οδηγούς που ακολουθούν. Μάλιστα οι ιδιαιτερότητες δεν τελειώνουν εδώ. Στις εικόνες, βλέπεις την ευρωπαϊκή εκδοχή της έκδοσης SQ5, όμως η αντίστοιχη έκδοση που προορίζεται για την αμερικανική αγορά, αντί για τη διακοπτόμενη κόκκινη μπάρα θα προβάλλει το "Quattro" στο πίσω τζάμι.

Porsche Matrix HD Lights

Εξατομίκευση και στον φωτισμό

Η Audi δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό στην Ευρώπη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές το θεωρούν ως μια μορφή διαφήμισης, η οποία είναι παράνομη. Όπως συμβαίνει και σε άλλα πολυτελή μοντέλα της Audi που λανσαρίστηκαν πρόσφατα, το νέο Q5 διαθέτει διαμορφώσιμα σχέδια φωτισμού τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Οι προβολείς LED matrix προσφέρονται με έως και οκτώ ψηφιακές υπογραφές φωτός, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Στο πίσω μέρος, μια εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας των πίσω φώτων OLED μπορεί επίσης να εξατομικευτεί. Επιπλέον, τα πίσω φώτα μπορούν να προειδοποιούν τους οδηγούς που ακολουθούν για ατυχήματα και βλάβες, εμφανίζοντας προειδοποιητικά σύμβολα.

Audi Q5

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστών όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, καθώς οι προβολείς ενός αυτοκινήτου, εκτός από την αισθητική, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό και το επίπεδο ασφάλειας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network