Πώς η Κίνα κάνει εμπορικό πόλεμο στον Καναδά για τους δασμούς στα ηλεκτρικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Καναδά μετά τους τεράστιους δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πώς η Κίνα κάνει αντίποινα.

φόρτιση ηλεκτρικού καύσωνας

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των εισαγωγών κανόλα της Κίνας και αυτό που μελετά αυτή την περίοδο το Πεκίνο είναι η έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές κανόλα από τον Καναδά, αφού η Οτάβα προχώρησε στην επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Καναδάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες δασμούς 100% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα.

Διαβάστε Επίσης

Η κανόλα, που ονομάζεται επίσης κραμβόσπορος για ορισμένες παραλλαγές, χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λάδι και σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων καυσίμων.

Το Συμβούλιο Canola του Καναδά δήλωσε πως είναι πεπεισμένο ότι η έρευνα της Κίνας, θα δείξει ότι οι Καναδοί παραγωγοί τηρούν τους κανόνες. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι καναδικές εξαγωγές κανόλα στην Κίνα ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Tesla Gigafactory Shanghai
Το εργοστάσιο της Tesla στην Σανγκάη

Συγκριτικά, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας που εισάγονται στον Καναδά προέρχεται από το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη και οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν ακόμη μεγάλη έκθεση σε αυτή την αγορά.

Οι καναδικές εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα προς το μεγαλύτερο λιμάνι της, το Βανκούβερ, αυξήθηκαν κατά 460% σε ετήσια βάση που μεταφράζεται σε 44.356 μονάδες το 2023.

Η Κίνα έχει επίσης ξεκινήσει εμπορικές έρευνες για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, κονιάκ και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντηση των περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεκίνο είχε βάλει στο στόχαστρο την καναδική κανόλα και σε προηγούμενες εμπορικές εντάσεις. Αναλυτές δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να στραφεί προς την Αυστραλία και την Ουκρανία για εναλλακτικές προμήθειες - ιδίως αυτή της Αυστραλίας που είναι άφθονη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network