Η Xpeng έφτιαξε και ιπτάμενο όχημα-πότε μπαίνει στην παραγωγή

Η πρώτη δημόσια πτήση του έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί σχετικά άμεσα.

Xpeng eVTOL

Ο περισσότερος κόσμος, γνωρίζει την Xpeng ως μια ακόμη κινεζική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ήδη από το 2013, έχει ιδρυθεί η Xpeng AeroHT, με όραμα την εξέλιξη ενός πραγματικού ιπτάμενου οχήματος.

Διαβάστε Επίσης

Το 2021, η Xpeng AeroHT ανακοίνωσε το ιπτάμενο όχημα 6ης γενιάς. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή ενός οχήματος με άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο, που θα διέθετε πτυσσόμενους έλικες στην οροφή. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη αποδείχτηκε δύσκολο να αποφευχθεί η ζημιά στους έλικες από τους κραδασμούς, όταν το αυτοκίνητο κινείται στο δρόμο.

Xpeng Land Carrier

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2023 η Xpeng AehoHT ανακοίνωσε τη δημιουργία του Land Aircraft Carrier, ενός αυτοκινήτου που θα λειτουργεί ως το μέσο μεταφοράς του ιπτάμενου οχήματος. Πρόκειται για ένα μεγάλο τριαξονικό όχημα με μήκος 5,5 μέτρων, πλάτος 2 μέτρων και ύψος 2 μέτρων.

Διαθέτει χωνευτές χειρολαβές θυρών και πλαστικά διακοσμητικά στο κάτω μέρος του αμαξώματος, ωστόσο, δεν διαθέτει εξωτερικούς καθρέφτες. Αυτό σημαίνει πως απέχει ακόμα πολύ από ένα όχημα έτοιμο για παραγωγή. Πάντως έχει αρχιτεκτονική 800V, με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης να παρέχει ισχύ σε ηλεκτροκινητήρες και στη μπαταρία. Έχει θεωρητική αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φορτίσει το ιπτάμενο όχημα από το 30% στο 80% σε 18 λεπτά.

Μοιάζει με drone

Xpeng flying car

Μιλώντας για το ιπτάμενο όχημα, η εικόνα του παραπέμπει σε ευμεγέθες drone. Μπορεί να προσγειωθεί και να ασφαλίσει αυτόματα στο Land Aircraft Carrier. Για να χωρέσει στον κορμό του, διπλώνει τους έλικές του. Με μια πλήρη φόρτιση, το ιπτάμενο όχημα της Xpeng μπορεί να πραγματοποιήσει 5-6 πτήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάπου η εμβέλειά του. Υποστηρίζει δύο τρόπους οδήγησης, χειροκίνητο και αυτόματο.

Η πρώτη δημόσια πτήση του έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην αεροπορική έκθεση Zhuhai Air Show. Όσον αφορά το λανσάρισμα στην αγορά, οι παραγγελίες του ιπτάμενου οχήματος της Xpeng θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, με τιμή λίγο κάτω από 250.000 ευρώ. Οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2026, με την ετήσια παραγωγική ικανότητα να προσδιορίζεται σε 10.000 μονάδες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για ιπτάμενα αυτοκίνητα σε καμία χώρα. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του ιπτάμενου οχήματος θα πρέπει πιθανότατα να διαθέτουν και άδεια ιπτάμενου χειριστή. Οι πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο λέγεται ότι απελευθερώνονται σταδιακά στην Κίνα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Xpeng AehoHT θα βρει 10.000 πελάτες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν αυτό το όχημα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network