Γερμανία: Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων των προηγούμενων μηνών.

ηλεκτρικo αυτοκινητo φορτιζει

Η κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη γερμανική αγορά τον περασμένο Ιούλιο, ήταν λογικό να ταράξει τα νερά και σε πολιτικό επίπεδο. Θυμίζουμε πως οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, μειώθηκαν κατά 36,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ο αιφνίδιος τερματισμός του προγράμματος επιδοτήσεων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας φαίνεται πως προσανατολίζεται σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κι όλα αυτά, ενώ οι Γερμανοί καταναλωτές φέρονται να ανησυχούν για την έλλειψη επαρκών σταθμών φόρτισης και την αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες θα μπορούν να εκπίπτουν από τον φορολογικό τους λογαριασμό έως και το 40% της αξίας των νεοαποκτηθέντων ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις μηδενικών εκπομπών κατά το έτος της αγοράς τους, με σταδιακή μείωση στο 6%.

Στα 465 εκ. ευρώ το κόστος του μέτρου

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα έχει μέσο ετήσιο κόστος περίπου 465 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2024 και 2028. Επιπλέον, θα δικαιούνται πλέον προνομιακή φορολογική μεταχείριση τα ηλεκτρικά και μηδενικών εκπομπών εταιρικά αυτοκίνητα αξίας 95.000 ευρώ ή λιγότερο, από 75.000 ευρώ ή λιγότερο που ήταν μέχρι τώρα.

Διαβάστε Επίσης

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη μετάβαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς η Volkswagen, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Περιβαλλοντικές και κοινωνικές ομάδες είχαν αμφισβητήσει νωρίτερα ότι τα μέτρα θα ενίσχυαν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα ωφελούσαν κυρίως τα ανώτερα οικονομικά κλιμάκια.

Από την πλευρά της, η ένωση της αυτοκινητοβιομηχανίας VDA χαιρέτισε τα σχέδια της κυβέρνησης. "Πρόκειται για ένα σημαντικό και σωστό μήνυμα που χρειάζεται επειγόντως, ιδίως δεδομένης της απότομης διακοπής του περιβαλλοντικού μπόνους στα τέλη του περασμένου έτους και της ασθενέστερης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα”, ανέφερε ο VDA.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network