Πώς είναι η οδήγηση με αυτοκίνητα συνδεδεμένα σε 5G

Η τεχνολογία που θα φέρει την επόμενη επανάσταση στην αυτοκίνηση είναι γνωστή και αφορά το δίκτυο 5G και όχι κάτι πρωτοποριακό στην αυτοκίνηση.

Η διασύνδεση των αυτοκινήτων μεταξύ τους, είναι ένας τομέας στον οποίο πειραματίζονται εδώ και πολλά χρόνια οι περισσότερες εταιρείες. Η έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πολύ περισσότερο των SDV αυτοκινήτων, δηλαδή εκείνα που καθορίζονται από το λογισμικό φέρνει ακόμη πιο κοντά την εποχή ρομποτικής επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Mobis, μια εταιρεία της Hyundai και μια από τις πιο προηγμένες σε θέματα τεχνολογίας και μελλοντικών εφαρμογών στα αυτοκίνητα, εξελίσσει την τηλεματική της πλατφόρμα. Χάρη σε αυτήν, όπως λέει η εταιρεία, αποτρέπονται διάφορες συγκρούσεις και επικίνδυνες καταστάσεις μέσω εξαιρετικά γρήγορων ενημερώσεων Over-the-Air (OTA), ενσωματώνοντας ένα modem 5G και τεχνολογία V2X (Vehicle to Everything.

Το modem 5G, το οποίο συνδυάζει ένα τσιπ επικοινωνίας, μνήμη, κύκλωμα RF και GPS, επιτρέπει εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις με ταχύτητες έως και 20 gigabits ανά δευτερόλεπτο, εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση, κάτω από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και τη δυνατότητα σύνδεσης έως και ενός εκατομμυρίου συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για οχήματα με δυνατότητα 5G.

Αυτή η λύση ενισχύει την ασφάλεια και την ευκολία για τους οδηγούς, αναγνωρίζοντας και μοιράζοντας αυτόματα δεδομένα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Διευκολύνεται έτσι η κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των οχημάτων, υλοποιώντας αυτόματη επιβράδυνση σε σχολικές ζώνες και εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του οχήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Η μονάδα ελέγχου όχι μόνο προειδοποιεί τους οδηγούς για την αποφυγή συγκρούσεων σε σταυροδρόμια αλλά και σε συνθήκες εμπρόσθιας σύγκρουσης, επίσης αναγνωρίζει την παρουσία οχημάτων έκτακτης ανάγκης και προβλέπει παραβιάσεις κόκκινου φωτός.