Ποια εταιρεία απείλησε την Tesla στις ευρωπαϊκές πωλήσεις ηλεκτρικών του Ιουλίου

Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 16% κατά τον Ιούλιο, όμως άλλες εταιρείες είδαν αύξηση και μια από αυτές έφτασε πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την αμερικάνική φίρμα.

Η BMW σχεδόν εκθρόνισε την Tesla ως το κορυφαίο σε πωλήσεις κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο, ολοκληρώνοντας τον μήνα μόλις 629 πωλήσεις πίσω από την Tesla, τον μακροχρόνιο πρωταθλητή των EV, σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce.

Πίσω από τα ισχυρά αποτελέσματα για το iX1 compact SUV και το μεσαίου μεγέθους sedan i4, οι πωλήσεις EV της BMW αυξήθηκαν κατά 34% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που μεταφράζεται σε 14.687 μονάδες.

BMW i4

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 16% (15.216 ταξινομήσεις). Η Volkswagen, η οποία ήταν 2η τον Ιούλιο του 2023 με 17.767 πωλήσεις, έπεσε φέτος στην 3η θέση με 12.177 ταξινομήσεις.

Οι μηνιαίες πωλήσεις της Tesla τείνουν να αυξάνονται στο τέλος κάθε 3μήνου. Τον Ιούνιο, που αποτελεί τον τελευταίο μήνα του 2ου 3μήνου, η εταιρεία πούλησε 40.751 αυτοκίνητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Dataforce. Αντίστοιχα, η BMW πούλησε 14.835 EV το ίδιο διάστημα.

Η BMW ήταν ακόμη πιο κοντά στην Tesla τον Απρίλιο, τον πρώτο μήνα του 2ου 3μηνου. Η Tesla πούλησε 14.668 αυτοκίνητα εκείνο τον μήνα, ενώ η BMW πούλησε 14.070 - μια διαφορά 598 μονάδων.

Οι συνολικές πωλήσεις EV μειώθηκαν κατά 6,7%, καθώς η αγορά συνεχίζει την επιβράδυνσή της φέτος μετά από περικοπές στα κίνητρα EV, ιδίως στη Γερμανία, και τον σκεπτικισμό των καταναλωτών.

Volvo EX30

Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες μάρκες EV τον Ιούλιο, η 4η θέση της Volvo σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα χάρη στο νέο μικρό SUV EX30. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 265% (στις 10.953 μονάδες) τον Ιούλιο. Η VW ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 31%, πέφτοντας από τη 2η στην 3η θέση.

Οι αριθμοί της Dataforce περιλαμβάνουν τις αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Ισλανδίας. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν τη Σλοβακία, η οποία δεν έχει ακόμη αναφέρει εγγραφές.

Ένας άλλος πάροχος δεδομένων, η JATO Dynamics, στις 22 Αυγούστου ανέφερε ότι η BMW είχε περάσει οριακά την Tesla για τις πωλήσεις EV για τον μήνα, αλλά τα στοιχεία της JATO περιλαμβάνουν μόλις 28 χώρες αντί για τις 30 που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της Dataforce.