Stellantis: Τελεσίγραφο της κυβέρνησης Μελόνι-τι ζητάει άμεσα

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας δίνει τελεσίγραφο στην Stellantis σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ για το gigafactory μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από τον όμιλο επί ιταλικού εδάφους.

Κτίριο της Stellantis

Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει "εντός ωρών” μια δέσμευση από την Stellantis σχετικά με το σχέδιό της να κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στη χώρα, διαφορετικά η κυβέρνηση θα μεταφέρει αλλού τα δημόσια κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο.

Η ACC, μια κοινοπραξία μπαταριών στην οποία η Stellantis είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, έχει σχέδια για τρία εργοστάσια gigafactories στην Ευρώπη. Ωστόσο νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι αναβάλλει τα έργα σε δύο από αυτά (σε Ιταλία και Γερμανία), καθώς η εταιρεία στρέφεται σε μπαταρίες χαμηλότερου κόστους εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

"Η Stellantis πρέπει να μας δώσει μια απάντηση, και πρέπει να το κάνει σύντομα”, δήλωσε ο υπουργός Adolfo Urso κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Ρίμινι. "Εάν η Stellantis δεν μας δώσει θετική απάντηση εντός ωρών, θα μεταφέρουμε τους πόρους αλλού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά τα κεφάλαια επειδή η Stellantis δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της”. Από την πλευρά του, ο όμιλος Stellantis δεν προέβη σε κανένα άμεσο σχόλιο.

Μονάδα παραγωγής οχημάτων Stellantis

Η επένδυση στην Ιταλία

Το σχέδιο της ACC για ένα ιταλικό εργοστάσιο gigafactory που βρίσκεται στο Τέρμολι, προβλέπει συνολική επένδυση περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 370 εκατ. ευρώ από το ιταλικό δημόσιο, μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ. Το εργοστάσιο αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Η ACC, η οποία έχει επίσης ως μετόχους τη Mercedes και την TotalEnergies δήλωσε ότι θα επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα της βιομηχανικής και κατασκευαστικής της επένδυσης αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2025.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, ο οποίος σημειωτέον έχει επανειλημμένα επικρίνει την Stellantis (τη μοναδική μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας), ότι δεν παράγει αρκετά οχήματα στη χώρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει αν και πως θα υποστηρίξει το σχέδιο του γιγαντιαίου εργοστασίου Termoli με άλλα δημόσια κονδύλια, εφόσον η Stellantis επιβεβαιώσει τα σχέδιά της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network