Φωτιά σε δύο GR Corolla, η Toyota δεν πληρώνει εγγύηση (video)

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν με σχετικά μικρή χρονική διαφορά, με την Toyota να απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στους ιδιοκτήτες, αρνούμενη να καλύψει την εγγύηση.

Toyota GR Corolla φωτια

Στις 8 του περασμένου Ιουνίου, η Toyota GR Corolla Circuit Edition που είχε αγοραστεί το 2023 από τον Bryan Banks, τυλίχθηκε στις φλόγες. Προφανώς, αιτία ήταν κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα και μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική, το μισό αυτοκίνητο είχε καταστραφεί.

Η ασφάλιση κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς και στη συνέχεια στράφηκε στην Toyota ώστε να καλύψει το υπόλοιπο κόστος μέσω της εγγύησης.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση του τμήματος Brand Engagement Center της Toyota όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο Banks έλαβε μια επιστολή από έναν "Αναλυτή Νομικών Αξιώσεων” ο οποίος, εκτός από μια φιλική μεν, ξεκάθαρη άρνηση να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια δε, επικαλέστηκε τις εκθέσεις CarFax και αναφέρθηκε στους κινδύνους της οδήγησης με ταχύτητες άνω των 135 km/h.

Πρόκειται για μια σαφή παραδοχή από την πλευρά της Toyota, ότι θα αρνηθεί την κάλυψη εγγύησης αν το δεξί σου πόδι είναι αρκετά βαρύ, όταν πατάει το γκάζι ενός hot hatch 300 ίππων, που συν τοις άλλοις, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της έκδοσής του, σου κάνει δώρο μια μέρα οδήγησης σε πίστα αγώνων. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του όλου ζητήματος.

αναφορά στην ταχύτητα ήταν το σημείο που πραγματικά με ενόχλησε”, δήλωσε ο Banks. "Αυτό έγινε ακόμη περισσότερο σαφές όταν μίλησα μαζί τους στο τηλέφωνο. Σε ολόκληρο το εγχειρίδιο χρήσης, αναφέρεται μόνο μία φορά ότι δεν συνίσταται να οδηγείς με υψηλή ταχύτητα και η εν λόγω παραίνεση σχετίζεται σαφώς με τα ελαστικά. Αυτό είναι λογικό. Η Toyota δεν θέλει να μπει σε μπελάδες αν σκάσει ένα λάστιχο ενώ κάποιος κινείται γρήγορα. Όμως, το σπάσιμο του κινητήρα δεν είναι κάτι που σχετίζεται με τα ελαστικά”.

Ο ίδιος ο Banks, δημοσίευσε ένα video από την πυρκαγιά της 8ης Ιουνίου που κατέστρεψε το GR Corolla του, για να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Και αυτό που ακολουθεί, είναι η απάντηση του Toyota Brand Engagement Center σχετικά με την αξίωσή του για εγγύηση:

"Σε απάντηση των ανησυχιών σας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του οχήματος στις 24 Ιουνίου 2024. Η τελευταία αναφερόμενη ένδειξη του χιλιομετρητή του οχήματος ήταν 37.679 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την έκθεση CarFax, στις 12 Φεβρουαρίου 2024, αναφέρθηκαν ζημιές από ατύχημα στο μπροστινό, το αριστερό μπροστινό, το δεξί μπροστινό και το δεξί πίσω μέρος. Κατά τη στιγμή του ελέγχου, το όχημα είχε ζημιές από φωτιά στο μπροστινό μέρος και στο χώρο του κινητήρα. Η εσωτερική πλευρά του μπλοκ του κινητήρα είχε μια μικρή τρύπα στο επάνω μέρος από εσωτερική ζημιά στον κινητήρα. Υπολείμματα λαδιού βρέθηκαν στον υπερτροφοδότη, στο κάτω μέρος του κινητήρα, στο κάτω μέρος του αμαξώματος και στους σωλήνες εξαγωγής.

Το εγχειρίδιο χρήσης προειδοποιεί να μην οδηγείτε [sic] με υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Ακόμα και αν το επιτρέπει το νόμιμο όριο ταχύτητας, δεν θα πρέπει να οδηγείτε με πάνω από 135 km/h, εκτός αν το όχημά σας διαθέτει ελαστικά κατάλληλα για υψηλές ταχύτητες. Η οδήγηση άνω των 135 km/h μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά των ελαστικών, απώλεια ελέγχου και πιθανό τραυματισμό. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν αντιπρόσωπο ελαστικών για να διαπιστώσετε αν τα ελαστικά του οχήματός σας είναι κατάλληλα για υψηλές ταχύτητες ή όχι, πριν οδηγήσετε με τέτοιες ταχύτητες. Με βάση τα ευρήματα της επιθεώρησής μας και τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το περιστατικό, δεν μπορούμε να παράσχουμε καμία βοήθεια σε αυτό το θέμα", κατέληγε η απάντηση της Toyota.

Γενικόλογη απάντηση

Διαβάστε Επίσης

Ο Banks εξήγησε ότι η μόνη ζημιά από το ατύχημα ήταν στο χρώμα του αυτοκινήτου, που προκλήθηκε από συντρίμμια που έπεσαν από προπορευόμενο φορτηγό και έστειλε έγγραφα στην Toyota που το αποδείκνυαν. Αλλά όταν τηλεφώνησε στην εταιρεία για να ρωτήσει συγκεκριμένα γιατί απορρίφθηκε ο ισχυρισμός του, η Toyota φέρεται να αγνόησε το ατύχημα και να απέδωσε το συμβάν σε κακή χρήση του αυτοκινήτου.

"Μου είπαν ότι κάποια στιγμή, το αυτοκινήτου έστειλε ένα πακέτο δεδομένων στα οποία περιλαμβάνονταν και η ταχύτητα του αυτοκινήτου. Δεν μου είπαν πότε ή πού, οπότε δεν ξέρω πόσο σχετικό είναι, αλλά είπαν ότι το αυτοκίνητο είχε κινηθεί με 183 km/h και αυτό συνιστά κατάχρηση του οχήματος. Δεν τους ενδιαφέρει καν που το αυτοκίνητο έρχεται με την παροχή μιας μέρας οδήγηση στην πίστα, προφανώς γι' αυτούς, γίνεται κατάχρηση μόλις ξεπεράσει μια συγκεκριμένη ταχύτητα”, είπε ο Banks.

Δύο εβδομάδες πριν από τη φωτιά, ο Banks διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο δεν λειτουργούσε καλά. Σαν να είχε έναν κύλινδρο λιγότερο, αλλά όταν έσβησε τον κινητήρα για λίγη ώρα, η λειτουργία επανήλθε κανονικά. Ο Banks πήγε την GR Corolla του στον αντιπρόσωπο για αλλαγή λαδιών και για να ελέγξει αυτό που υποψιαζόταν πως ήταν ένα πιθανό πρόβλημα στα καύσιμα. Η αντιπροσωπεία δεν βρήκε τίποτα λάθος και είπε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα ενός νοθευμένου καυσίμου.

Και δεύτερο παρόμοιο περιστατικό

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό, αν δεν υπήρχε και η περίπτωση του Sebastian R. Του οποίου η GR Corolla του 2024, καταστράφηκε ολοσχερώς και πάλι από φωτιά. Ο Sebastian ταξίδευε από την Καλιφόρνια στην Αριζόνα στις 3 Μαΐου, όταν το αυτοκίνητό του, με μόλις 14.822 χιλιόμετρα στο κοντέρ, έπιασε φωτιά στη μέση του πουθενά. Για ακόμη πιο κακή του τύχη, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός κενού στην ασφαλιστική του κάλυψη.

Toyota GR Corolla φωτια

"Αρχικά έλαβα μια ειδοποίηση στο τηλέφωνό μου μέσω του Toyota Connect που έλεγε να ελέγξω τον κινητήρα, μια δυσλειτουργία στον ηλεκτρονικό έλεγχο, κάτι που μου ακούστηκε περίεργο”, είπε. "Τότε ήταν που οι ενδείξεις στο ταμπλό άρχισαν να χάνονται. Δεν ένιωσα καμία απώλεια ισχύος και μετά άρχισε να βγαίνει λίγος καπνός από μπροστά, οπότε σταμάτησα και το επόμενο που συνέβη, είναι ο χώρος του κινητήρα να παίρνει φωτιά”.

Ενώ στην περίπτωση του Banks η φωτιά κατέστρεψε το αυτοκίνητο μέχρι τη μεσαία κολόνα, η GR Corolla του Sebastian κάηκε εντελώς. Το κοινό μεταξύ των δύο, είναι πως η αξίωσή τους για κάλυψη από πλευράς Toyota, απορρίφθηκε. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις αναφέρονται τρύπες στο μπλοκ του κινητήρα.

"Σε απάντηση του αιτήματός σας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του οχήματος στις 6 Ιουνίου 2024. Η ένδειξη του χιλιομετρητή κατά την τελευταία επίσκεψη σέρβις ήταν 14.822 χιλιόμετρα. Το όχημα είχε καταστραφεί από τη φωτιά. Παρατηρήθηκε μια πιθανή τρύπα στο μπλοκ του κινητήρα στην μπροστινή πλευρά, κοντά στο πίσω μέρος του. Δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν δεδομένα από το όχημα λόγω της εκτεταμένης ζημιάς από τη φωτιά. Με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, η αιτία της πυρκαγιάς δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια”, ήταν η απάντηση της Toyota.

Ίδια αντιμετώπιση

Οι δύο περιπτώσεις φένεται να έχουν πολλά κοινά, τα οποία ξεκινούν από την κατάληξη, μέχρι την αντιμετώπιση από πλευράς Toyota. Οι Banks και Sebastian συναντήθηκαν στο Reddit και ανακάλυψαν ότι ο ίδιος Αναλυτής Νομικών Αξιώσεων χειρίστηκε τις υποθέσεις τους, απαντώντας με πανομοιότυπο τρόπο.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν πρόκειται απλά για λάθος χειρισμό από την πλευρά της εταιρείας, ή αν η Toyota ακυρώνει την εγγύηση αν υπάρξει υπέρβαση ενός ορίου ταχύτητας. Και φυσικά, έχει ενδιαφέρον αν θεωρεί κατάχρηση του οχήματος την οδήγηση με υψηλές ταχύτητες. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων με σπορ προσανατολισμό, που είναι σε θέση να κινηθεί με πολύ πάνω από 135 km/h.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network