Τα coupe αυτοκίνητα κινδυνεύουν με εξαφάνιση-τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία και η χώρα που τα σώζει

H κατηγορία που είναι συνώνυμη της σπορ οδήγησης δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο τα τελευταία χρόνια. Κινδυνεύει με εξαφάνιση, ή μήπως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ; Ας δούμε τα στοιχεία

Porsche 911 υβριδική Carrera GTS

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το ηλεκτρικό MG Cyberster, είναι το μοντέλο που θα σημάνει την αναγέννηση των σπορ αμαξωμάτων στη σύγχρονη εποχή.

Είναι γνωστό πως η κατηγορία των Coupe δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της, με αρκετές εταιρείες να μην διαθέτουν πλέον κανέναν εκπρόσωπο σε αυτή. Και στην περίπτωση που αναρωτιέσαι, όχι, τα coupe SUV δεν πιάνονται.

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι όμως η εικόνα αυτή τη στιγμή στην κατηγορία των Coupe οχημάτων παγκοσμίως; Τα επίσημα στοιχεία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρονται για συμπεράσματα. Ας ξεκινήσουμε με το πιο ενδεικτικό απ' όλα. Την χρονιά που πέρασε, οι συνολικές πωλήσεις των coupe παγκοσμίως, ανήλθαν σε 357.500.

Dodge Challenger SRT Demon 170
Dodge Challenger SRT Demon 170

Το νούμερο αυτό, είναι μικρότερο από τις πωλήσεις του VW Polo, μοντέλου που το 2023 βρέθηκε στην 20η θέση των πωλήσεων παγκοσμίως. Κι όμως, αν και αρκετά χαμηλές σε απόλυτες τιμές, οι πωλήσεις των Coupe εμφανίζονται αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2022.

Σίγουρα δεν είναι ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί ως αντιστροφή της τάσης, αλλά περισσότερο ως μια σταθεροποίηση της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα. Τουλάχιστον για την ώρα. Και το σημαντικότερο, είναι πως απ' ότι φαίνεται στις πωλήσεις, οι ΗΠΑ είναι εκείνες που σώζουν τα Coupe από την εξαφάνιση, καθώς η αγορά τους, αποτελεί το 47% του συνόλου των πωλήσεων.

Challenger και Mustang στην κορυφή

Πάμε να δούμε όμως ποια είναι τα μοντέλα που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του πίνακα πωλήσεων στην κατηγορία των σπορ αυτοκινήτων για το 2023. Πρώτο, είναι το Dodge Challenger με 49.200 πωλήσεις και δεύτερη, η Ford Mustang με 47.800 πωλήσεις.

Shelby Super Snake Mustang
Shelby Super Snake Mustang

Αμφότερα, είναι μοντέλα που καταγράφουν απώλειες 16% και 1% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2022. Η Mustang βέβαια, επωφελήθηκε από την παρουσίαση νέου μοντέλου, σε αντίθεση με το Dodge που οδεύει προς κατάργηση.

Στην 3η θέση συναντάμε την Porsche 911 με 32.900 πωλήσεις και στην 4η θέση, την BMW Series 2 με 31.600 πωλήσεις. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το στοιχείο πως τα δύο αυτά μοντέλα, καταγράφουν αύξηση 27% και 72% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2022.

Porsche 911 υβριδική Carrera GTS
Η υβριδική Porsche 911 Carrera GTS

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Toyota GR86 με 27.300 πωλήσεις παγκοσμίως. Από εκεί και πέρα και μέχρι την πρώτη δεκάδα, βρίσκονται τα BMW Series 4, Chevrolet Camaro, Subaru BRZ, Porsche 718 και Mercedes C-Class, με την τελευταία να έχει 9.200 πωλήσεις.

H ανάγνωση των πωλήσεων

Η ανάγνωση της πρώτης δεκάδας περιλαμβάνει τρία ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το πρώτο, είναι πως δύο αμερικανικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας. Δεύτερον, ότι οι Porsche και BMW βλέπουν δύο μοντέλα τους να βρίσκονται στο Top 10, ενώ τα δίδυμα GR86 και BRZ έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς εξασφάλισαν και αυτά δύο θέσεις.

Και η Κίνα; Εδώ φαινεται να υπάρχει ένα μεγάλο κενό, καθώς το μοναδικό μοντέλο κινεζικής προέλευσης που περιλαμβάνεται στο Top 50 της κατηγορίας των Coupe, είναι το Neta GT στην 12η θέση με 9.020 πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν φτηνά Coupe

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, η έλλειψη προσιτών προτάσεων στην κατηγορία, υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μοντέλα από την 15η θέση και μέχρη την 50ή, προέρχονται κατά κύριο λόγο από εταιρείες όπως η Lamborghini, η Ferrari, η Lotus, η Bentley κλπ. και αφορούν πωλήσεις κάτω των 3.000 μονάδων.

Το σίγουρο είναι πως αρκετά από τα μοντέλα που περιλαμβάνονται στην σχετική λίστα, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους.

Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν νέα μοντέλα, ενδεχομένως ακόμη και αμιγώς ηλεκτρικά που θα τοποθετηθούν στην κατηγορία των Coupe, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ένα είδος που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την εξαφάνιση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network