H νέα Corvette ZR1 είναι ένα τέρας 1.079 ίππων και η πιο δυνατή "μαμά" (video)

Η Chevrolet μόλις παρουσίασε την ισχυρότερη εργοστασιακή Corvette που έχει κατασκευαστεί ποτέ και ρίχνει το γάντι στην Porsche 911.

Corvette ZR1 Convertible
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Convertible
Corvette ZR1 Convertible
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Convertible
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Coupe
Corvette ZR1 Coupe

Για τους μηχανικούς της Chevrolet, η Corvette ZR1 του 2025 δεν είναι μόνο ένα "αδιανόητο" αυτοκίνητο, όπως ανέφερε η μάρκα στα διαφημιστικά video που προηγήθηκαν της παρουσίασης του νέου μοντέλου. Είναι επίσης "το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός που έχουμε κάνει ποτέ", κατά δήλωση του Tadge Juechter, αρχιμηχανικού της Corvette.

Η ισχυρότερη εργοστασιακή Corvette που έχει κατασκευαστεί αποδίδει 1.079 ίππους σε ένα αυτοκίνητο που οι μηχανικοί λένε ότι μπορεί να αποδώσει άριστα στην πίστα χωρίς να υστερεί στο δημόσιο δρόμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαθέτοντας τον πρώτο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα V8 που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε Corvette, η Chevrolet δήλωσε ότι είναι σε θέση να προκαλέσει άμεσα τις Porsche 911 και άλλα μοντέλα με εξαψήφια τιμή αγοράς.

Corvette ZR1 Coupe

Οι αντιπρόσωποι της μάρκας, ποντάρουν επίσης στο ότι η νέα έκδοση, μόλις η 5η ZR1 σε 8 γενιές Corvette, θα αναβαθμίσει και την υπόλοιπη γκάμα της Chevrolet.

"Έχουμε κάνει κάποια πολύ, πολύ γρήγορα αυτοκίνητα στο παρελθόν, και οι ZR1 ήταν πάντα στην κορυφή”, δήλωσε ο Juechter. "Κάνουμε κινητήρες εσωτερικής καύσης για πάνω από 100 χρόνια, και είναι λογικό να σκεφτεί κανείς, εντάξει, θα είχαμε κατά κάποιο τρόπο φτάσει στο αποκορύφωμα μέχρι τώρα. Αλλά αντί να έχουμε πιάσει ταβάνι, κάνουμε γιγαντιαία βήματα προς τα εμπρός”.

Εντυπωσιακές προδιαγραφές

Η Chevrolet αποκαλύπτει την ZR1 πολύ πριν ξεκινήσει η παραγωγή της που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος στο εργοστάσιο Corvette της General Motors στο Bowling Green. Απομένει η οριστικοποίηση των βασικών προδιαγραφών του μοντέλου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιτάχυνσης 0-96 km/h και της μέγιστης ταχύτητας.

Corvette ZR1 Convertible

Στον αντίποδα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι η ZR1 θα αποδίδει 1.079 ίππους στις 7.000 σ.α.λ., 1.121 Nm ροπής στις 6.000 σ.α.λ. και περισσότερα από 540 κιλά κάθετης δύναμης στην τελική ταχύτητα, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 346 km/h. Το διπλό τούρμπο της ZR1 είναι τόσο ισχυρό, μάλιστα, που ξεπέρασε τα δυναμόμετρα της GM, τα οποία είχαν αναβαθμιστεί ειδικά για να χειριστούν τον κινητήρα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Χειροποίητος κινητήρας

Η Chevrolet δήλωσε ότι ο παράλληλος διπλός υπερτροφοδοτούμενος V8 των 5.5 λίτρων είναι ο ισχυρότερος V8 κινητήρας που έχει κατασκευαστεί ποτέ από αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο κινητήρα Hemi των 1.025 ίππων του 2023 Dodge Challenger SRT Demon 170.

Κάθε κινητήρας ZR1 θα κατασκευάζεται στο χέρι και θα υπογράφεται στο Performance Build Center της GM στο συγκρότημα του Bowling Green.

Corvette ZR1 Coupe

Σημείο κλειδί ο κινητήρας στο κέντρο

Οι μηχανικοί της Corvette ανέπτυξαν τον κινητήρα LT7 της ZR1 μαζί με τον υπερτροφοδοτούμενο V8 LT6 που τοποθετείται στην Z06. Ονομάζονται "Small Block Gemini" και μοιράζονται ένα κοινό θεμέλιο που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική του επίπεδου στροφάλου και τη δομή του μπλοκ του κινητήρα, δήλωσε ο Josh Holder, επικεφαλής μηχανικός οχημάτων της Corvette.

Αλλά το σύστημα εισαγωγής, οι θάλαμοι καύσης, τα χυτά της κυλινδροκεφαλής και οι θυρίδες των βαλβίδων είναι μοναδικά για τη ZR1.

Η αρχιτεκτονική του τοποθετημένου στο κέντρο κινητήρα της Corvette C8, επέτρεψε στη Chevrolet να τοποθετήσει τους υπερσυμπιεστές πίσω από τον οδηγό, επειδή φυσικά δεν θα χωρούσαν στις προηγούμενες γενιές με μπροστινό κινητήρα, δήλωσε ο Holder. Αυτό βοήθησε επίσης στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων.

Διαβάστε Επίσης

"Αν βάζαμε έναν τόσο ισχυρό κινητήρα στο μπροστινό μέρος ενός αυτοκινήτου, δεν θα ήταν πιο γρήγορο, επειδή απλά τα λάστιχα θα υπερθερμαίνονταν. Επομένως, όσο πιο ισχυρός είναι ο κινητήρας, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα της τοποθέτησής του στο κέντρο", δήλωσε ο Juechter.

"Έχοντας τόσο μεγάλο βάρος στο πίσω μέρος με αυτά τα μεγάλα, φαρδιά ελαστικά, μπορούμε να μεταφέρουμε την ισχύ στο έδαφος. Και έτσι αυτό αλλάζει εντελώς την οδηγική εμπειρία, και αυτό κάνει το αυτοκίνητο να είναι διαχειρίσιμο. Είναι ένας πυραύλος, αλλά είναι διαχειρίσιμος", κατέληξε.

Διαθέσιμη σε coupe και cabrio

Η πισωκίνητη ZR1 θα διατίθεται σε εκδόσεις coupe και cabrio. Το 8τάχυτο κιβώτιο αναβαθμίστηκε για να υποστηρίξει την αυξημένη ισχύ και οι μηχανικοί πρόσθεσαν αρκετά χαρακτηριστικά για την υποστήριξη της ψύξης και της αεροδυναμικής, όπως σπόιλερ και φτερά, ένα καπό με αεραγωγούς και αγωγούς ψύξης των φρένων στο πίσω μέρος του πλαισίου.


Οι τροχοί είναι 20 ιντσών μπροστά και 21 ιντσών πίσω, με ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S. Ένα προαιρετικό πακέτο ZTK ενισχύει τις επιδόσεις της ZR1 στην πίστα με μια πίσω πτέρυγα υψηλής κάθετης δύναμης και μια πιο σκληρή ανάρτηση.

Το νέο σύστημα φρένων χρησιμοποιεί τεχνολογία ανθρακοκεραμικών δίσκων για βελτιωμένη αντοχή και χαμηλότερες θερμοκρασίες, με τους μεγαλύτερους μπροστινούς δίσκους που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε Corvette, να έχουν διάμετρο 15,7 ίντσες.

Η Chevrolet δήλωσε ότι η ZR1 μπορεί να κάνει το 130-320-130 km/h σε 24,5 δευτερόλεπτα, δηλαδή 22% ταχύτερα από την C7 ZR1 και 53% ταχύτερα από την έκδοση C6."Θα μιλήσουμε για μερικές αρκετά εντυπωσιακές ταχύτητες όταν τελειώσουμε την ανάπτυξη αυτού του αυτοκινήτου”, δήλωσε ο Holder.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network