Επίσημο: Ξεκίνησε η παραγωγή του εντυπωσιακού Lexus LBX Morizo RR

Η κορυφαία έκδοση του Lexus LBX δεν είναι απλά ένα ψηλότερο Toyota GR Yaris. Έχει έξτρα πολυτέλεια, φινέτσα και πρακτικότητα. Και 20 επιπλέον ίππους.

Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR
Lexus LBX Morizo RR

Περίπου 6 μήνες. Αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να περάσει, προκειμένου η Lexus να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγής του LBX Morizo RR στην Ιαπωνία, μετά την παρουσίασή του ως concept στις αρχές του 2024.

Θυμίζουμε πως η έκδοση επιδόσεων του ιαπωνικού compact SUV, δανείζεται τον τρικύλινδρο κινητήρα του GR Yaris, με τη διαφορά πως εμπλουτίζεται με μια επιπλέον δόση πολυτέλειας.

Διαβάστε Επίσης

Οπτικά, το Lexus LBX Morizo RR διατηρεί σχεδόν το σύνολο των σχεδιαστικών στοιχείων του concept του Ιανουαρίου 2024, εκτός από μια πιο διακριτική λωρίδα σκούρου χρωμίου στη μάσκα, που αντικαθιστά την -αρχικά- κίτρινη λωρίδα. Κατά τα άλλα, κυρίαρχο στοιχείο της εμφάνισης του Morizo RR, είναι οι επανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες που διαθέτουν σημαντικά μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα.

Lexus LBX Morizo RR

Επιθετική εμφάνιση

Τα φτερά και οι πλαϊνές ποδιές στο χρώμα του αμαξώματος υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική του εμφάνιση, ενώ ένα νέο σετ σφυρήλατων ζαντών 19 ιντσών ολοκληρώνει τη διαφοροποίησή του από τις συμβατικές εκδόσεις. Οι τροποποιήσεις βέβαια, δεν είναι μόνο για λόγους αισθητικής, καθώς βελτιώνουν παράλληλα την ψύξη και την αεροδυναμική.

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα του LBX Morizo RR θυσιάζουν μέρος της άνεσης για χάρη της σπορ διάστασης. Τα αλουμινένια πεντάλ δίνουν συνέχεια στο σπορ μοτίβο, ενώ τα ένθετα Alcantara και οι κόκκινες ραφές προσδίδουν μια νότα εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Lexus LBX Morizo RR

Κάτω από το καπό του LBX Morizo RR, φιλοξενείται όπως αναφέραμε ένας τρικύλινδρος κινητήρας turbo 1.6 λίτρων, που προέρχεται από τα GR Yaris και GR Corolla. Αποδίδει 300 ίππους, 20 περισσότερους απ' ότι στο ανανεωμένο GR Yaris.

Ακριβώς όπως και η τελευταία έκδοση του μοντέλου της Toyota, το LBX Morizo RR δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων ή ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων. Ανεξάρτητα από την προτίμησή σου, η ισχύς διοχετεύεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος μόνιμης τετρακίνησης. Σύμφωνα με τη Lexus, η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 5,2 δευτερόλεπτα.

Lexus LBX Morizo RR

Τροποποιήσεις στην πλατφόρμα TNGA-B

Όπως και το GR Yaris, το LBX Morizo RR διαθέτει εκτεταμένες τροποποιήσεις στην πλατφόρμα TNGA-B, με τη Lexus να αναφέρεται σε αυτήν ως "ειδική πλατφόρμα". Μεταξύ των κυριότερων χαρακτηριστικών της, είναι η δομή απόσβεσης REDS (Response-Enhancing Damping Structure) στα μπροστινά ψαλίδια και ένα αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης.

Διαβάστε Επίσης

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις ειδικά για τη Lexus, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος και οι κραδασμοί, διαφοροποιώντας το LBX Morizo RR από τα αντίστοιχα μοντέλα της Toyota.

Ο Kunihiko Endo, επικεφαλής μηχανικός του Lexus LBX Morizo RR, δήλωσε ότι στόχος της ομάδας του ήταν "να δημιουργήσουν ένα όχημα που θα αγαπηθεί από τους γνήσιους λάτρεις του αυτοκινήτου, όπως ο Morizo (Akio Toyoda), έναν οδηγικό σύντροφο που θα διαθέτει το αισθητήριο του ήχου και της μυρωδιάς, φέρνοντας τελικά ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους”. Παράλληλα, το καυτό SUV θα διατηρεί τη "χαρακτηριστική φινέτσα της Lexus”.

Διαθέσιμο στην Ιαπωνία, Ευρώπη το 2025

Lexus LBX Morizo RR

Οι παραγγελίες για το LBX Morizo RR έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Τόσο η αυτόματη όσο και η χειροκίνητη έκδοση έχουν τιμή εκκίνησης περίπου 38.000 ευρώ, ένα ποσό που μπορεί να εκπλήξει κάποιους, δεδομένης των προδιαγραφών του μοντέλου.

Για όσους αναζητούν μια ακόμα πιο αποκλειστική εμπειρία, η Lexus προσφέρει την περιορισμένη έκδοση (μόνο 100 μονάδες θα κατασκευαστούν) "Bespoke Build" του Morizo RR. Αυτή η ειδική έκδοση χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες επιλογές εξατομίκευσης, όπως π.χ. οι κίτρινες δαγκάνες φρένων. Το κακό είναι πως τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, θα διατεθούν μέσω συστήματος κλήρωσης.

Στην Ευρώπη, η διάθεση του LBX Morizo RR αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network