Τα μεγαλύτερα πάρκινγκ φορτηγών στην Ελλάδα-πόσο κοστίζει η στάθμευση

Εγκαινιάστηκαν τρία υπερσύγχρονα πάρκινγκ φορτηγών που θα αλλάξουν τις ζωές των οδηγών φορτηγών. Δες σε ποιες περιοχές είναι και πόσες θέσεις διαθέτουν.

Τρία υπερσύγχρονα, άνετα και εξυπηρετικά πάρκινγκ για φορτηγά που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις εγκαινιάστηκαν με στόχο να συμβάλουν στην οδική ασφάλεια. Σε αυτά οι οδηγοί θα μπορούν να ξεκουράζονται και να συνεχίζουν τα ταξίδια τους χωρίς το ρίσκο της υπερκόπωσης πίσω από το τιμόνι και της ασφάλειας κατά την στάθμευσή τους. 

Οι Σταθμοί Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών βρίσκονται στο Αερινό Μαγνησίας και στην Αταλάντη Φθιώτιδας, ενώ ο τρίτος που ετοιμάζεται απο την Νέα Οδό είναι στο Επισκοπικό . Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Οι νέες υποδομές είναι μέρος του έργου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή τεσσάρων ασφαλών και προστατευμένων χώρων στάθμευσης φορτηγών, κατά μήκος των Αυτοκινητοδρόμων της χώρας, το οποίο εντάχθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη – CEF".

Οι χώροι στάθμευσης διαθέτουν, μεταξύ άλλων, χώρους ανάπαυσης και αποδυτήρια για τους οδηγούς, δωρεάν WiFi και χρήση τηλεόρασης, εύκολη πρόσβαση σε εστίαση και πρατήρια καυσίμων, καθώς και εγκαταστάσεις ασφαλείας, με συστήματα 24ωρης παρακολούθησης.

Το πάρκινγκ στο Αερινό 

Η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε." κατασκεύασε δύο χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο Αερινό, εκατέρωθεν της οδικής αρτηρίας. Ο χώρος διαθέτει περίφραξη, φωτισμό και σήμανση, ελεγχόμενη είσοδο / έξοδο και σύστημα 24-ωρης παρακολούθησης καθώς επίσης πιστοποίηση επιπέδου ασφαλείας Silver. 

Σε μια έκταση 18.000 μ2, διατίθενται 36 θέσεις ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών εκ των οποίων 9 θέσεις για φορτηγά ψυγεία, με σύστημα κρατήσεων, μπάρα εισόδου / εξόδου και αυτόματα ταμεία πληρωμής. Διαθέτει επίσης χώρο ανάπαυσης με τραπεζοκαθίσματα, τηλεόραση, Wi-Fi, αυτόματους πωλητές σνακ, ροφημάτων, ψύκτη νερού κλπ., καθώς και τουαλέτες και μπάνια για άνδρες και γυναίκες. 

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν επιπλέον 20 θέσεις στάθμευσης ΙΧ και δύο θέσεις για λεωφορεία ανά κατεύθυνση. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 3,7 εκ. ευρώ. Εξ αυτού, τα 2,6 εκατ. ευρώ καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,1 εκατ. ευρώ από την Εταιρεία.

Τα πάρκινγκ σε Αταλάντη και Επισκοπικό

Η Νέα Οδός Α.Ε. κατασκεύασε δύο χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων στα ΣΕΑ Αταλάντης, αμφίπλευρα του Αυτοκινητοδρόμου, με 24 θέσεις συνολικά, καθώς και στα ΣΕΑ Επισκοπικού, στα Ιωάννινα, αμφίπλευρα του αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός, με 21 θέσεις. Το συνολικό κόστος του έργου ξεπέρασε τα 3,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 750.000 ευρώ από τη Νέα Οδό Α.Ε. 

Η χρήση των παροχών στους σταθμούς γίνεται είτε επί τόπου, με έκδοση εισιτηρίου από αυτόματο μηχάνημα, είτε μέσω κράτησης από την ειδική πλατφόρμα "E-Service Platform". Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το κόστος

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου το κόστος για τη στάθμευση στο πάρκινγκ του Αερινού θα είναι στα 3 ευρώ ανά ώρα, αναλόγως πάντα και  την διάρκεια της συνολικής στάθμευσης. 

Συγκεκριμένα ο τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει δωρεάν στάθμευση για την πρώτη μισή ώρα. Απο εκεί και πέρα μέχρι τέσσερις ώρες το κόστος στάθμευσης είναι 12 ευρώ, μέχρι 12 ώρες είναι 14 ευρώ, μέχρι 24 ώρες είναι 24 ευρώ και μέχρι 48 ώρες το κόστος φτάνει τα 40 ευρώ.