Αναμονή τέλος, η νέα Bugatti Tourbillon των 1.800 ίππων είναι εδώ. Ένας ολοκαίνουργιος διάδοχος της Chiron, που πήρε το όνομά του από τον (συνήθως εκτεθειμένο στο μάτι) μηχανισμό που συναντάς σε πανάκριβα ρολόγια και που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις της βαρύτητας. Το όνομα είναι ένα νεύμα στη νέα εμμονή του Rimac με τη μηχανολογία της ωρολογοποιίας, και πιθανώς στη δέσμευση της νέας Bugatti να δώσει μια άνευ όρων μάχη με τη φυσική.
Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που είναι 3,3 εκατοστά χαμηλότερο και όχι μακρύτερο από μια Chiron, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί έναν ολοκαίνουργιο ατμοσφαιρικό κινητήρα V16, 8.3 λίτρων που περιστρέφεται στις 9.000 σ.α.λ. και έχει εξελιχθεί από την Cosworth. Διαθέτει στροφαλοφόρο άξονα μήκους ενός μέτρου και ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, βιδωμένο στο πίσω μέρος.
Ζυγίζει ελάχιστα λιγότερο από τα 1.995 κιλά της Chiron, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια μπαταρία 25 kWh που της προσθέτει βάρος 200 κιλών και βρίσκεται τοποθετημένη εκεί που κανονικά θα βρισκόταν το κιβώτιο ταχυτήτων. Δύο ηλεκτροκινητήρες στον μπροστινό άξονα και ένας ακόμη στον πίσω είναι εκεί για να συνδράμουν τον θερμικό κινητήρα.
Ελαφρύτερη, ισχυρότερη, με μικρότερη μετωπική επιφάνεια και άρα πιο αεροδυναμική, από ένα αυτοκίνητο που μπορεί να κινηθεί με αρκετά πάνω από 480 km/h, η Tourbillon δεν αστειεύεται.
Σχεδιασμένη σε λευκό χαρτί
Έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Mate Rimac, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Bugatti Rimac που μας κάνει τη μεγάλη ξενάγηση στο νέο δημιούργημα της εμβληματικής μάρκας και δεν χάνουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις απορίες μας μαζί του. Δεν θα ήταν ευκολότερο ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο;
"Σίγουρα, η (Rimac) Nevera θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη Bugatti αν επανασχεδιαζόταν. Οικονομικά είναι η προφανής επιλογή, αλλά είναι απολύτως λάθος απόφαση, γι' αυτό και πάλεψα τόσο σκληρά εναντίον της. Η Bugatti έχει να κάνει με την κληρονομιά, τη δεξιοτεχνία, την ποιότητα και τις επιδόσεις, αλλά είναι πιο αριστοκρατική, έχει να κάνει με την παραμονή στον αναλογικό κόσμο", μας λέει ο Rimac.
"Τότε σκέφτηκα, εντάξει, ας πάρουμε την Chiron και ας την μετατρέψουμε σε υβριδική. Αλλά αυτό είναι επίσης κακό, επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικά βαρύ, οπότε τα πάντα θα υπόκεινταν σε συμβιβασμό. Οπότε σκέφτηκα την τρελή ιδέα να φτιάξω ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο".
Μέχρι τώρα, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η Tourbillon μοιάζει λίγο με μια "θυμωμένη” Chiron. Σε μια πρώτη ματιά είναι αρκετά οικεία, αλλά αν δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο, θα παρατηρήσεις τα φωτιστικά σώματα κρέμονται από θαρρείς αιωρούμενα υποστυλώματα, σχεδιασμένα να τροφοδοτούν με όσο το δυνατόν περισσότερα πολύτιμα μόρια αέρα τον αδηφάγο κινητήρα. Παρατηρήστε πώς η στενότερη γυάλινη επιφάνεια τονίζει τους ώμους και ότι η λειτουργία των θυρών αποτελεί μια θεατρική παράσταση. Δίεδρες και ηλεκτρικές, μια διπλή πρωτιά της Bugatti.
Μια Bugatti πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη
Στο πίσω μέρος, τα πράγματα ξεκινούν όπως ίσως θα περίμενες. Ένας εκτεθειμένος V16, με μια εμφανή κλίση προς τα εμπρός, για να φιλοξενήσει την ανοδική κλίση των τεράστιων σηράγγων venturi που διατρέχουν τις δύο πλευρές. Ένας διαχύτης με διπλάσιο όγκο από εκείνον της Chiron σημαίνει ότι η ενεργή αεροτομή μπορεί να παραμείνει κρυμμένη στις υψηλές ταχύτητες, αλλά αναδύεται ως αερόφρενο και στη λειτουργία Track.
Οι τρισδιάστατα εκτυπωμένες απολήξεις της εξάτμισης τιτανίου βρίσικονται ψηλά, ενώ τα πίσω ελαστικά είναι πλήρως εκτεθειμένα λες και πρόκειται για κάποιο υπερπολυτελές hot-rod.
"Θα ήταν εύκολο να πούμε, εντάξει, ας κάνουμε την δήλωση ότι πρόκειται για μια νέα εταιρεία, με νέα διοίκηση, νέο σύστημα κίνησης, οπότε ας φτιάξουμε πραγματικά κάτι τρελό. Και είναι αλήθεια πως υπήρξαν κάποιες τέτοιες προτάσεις, αλλά αισθανθήκαμε πως ήταν λάθος. Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα", σημειώνει ο Rimac.
Και συνεχίζει λέγοντας πως "πρόκειται για μια μάρκα που υπάρχει εδώ και 114 χρόνια και θέλουμε να υπάρχει για άλλα 100 και πλέον χρόνια", εξηγεί ο Mate. "Είναι τόσο πολύτιμο να έχεις αυτά τα σχεδιαστικά στοιχεία της Bugatti που αναγνωρίζεις από μακριά, το πέταλο, την κεντρική γραμμή, τη διχρωμία... θα ήταν κρίμα να τα καταργήσεις".
Με 60 "ηλεκτρικά" χιλιόμετρα
Οι επιδόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές σε αυτό το στάδιο (οι πρώτες παραδόσεις δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από το 2026, οπότε οι δοκιμές στον πραγματικό κόσμο ουσιαστικά μόλις έχουν αρχίσει), αλλά αξιόπιστα ακατανόητες.
Μας υπόσχονται συνολικά 1.800 ίππους: 1.000 ίππους από τον κινητήρα και 800 ίππους από τους τρεις ηλεκτροκινητήρες, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς καν να ξυπνήσεις τον V16 από τον λήθαργο του, έχεις 4WD, 60 χιλιόμετρα αυτονομία μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύ επιπέδου Ferrari 812 Superfast... και ευτυχισμένους γείτονες.
Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 445km/h, που λογικά θα καλύψει τις καθημερινές σου ανάγκες, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν περισσότερα να δώσει. Θα κυνηγήσουν ένα νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας; "Για να δούμε", λέει ο Mate, κάτι που μάλλον μεταφράζεται σε "ναι".
Ο Andy Wallace, ο άνθρωπος που πιθανότατα θα την οδηγήσει σε αχαρτογράφητα εδάφη, επισημαίνει ότι το "βαρετό κομμάτι, μέχρι τα 400 km/h" γίνεται πολύ πιο γρήγορα από την Chiron (περίπου σε 25 δευτερόλεπτα έναντι 32,6), κάτι που θα τους εξασφαλίσει πολύ περισσότερο κομμάτι από την ευθεία των 8,6 χιλιομέτρων Ehra-Lessien για να παίξουν, όταν θα πιέσουν πάνω από τα 480 km/h.
Πύραυλος εδάφους
Στο άλλο άκρο της καμπύλης, το 0-100 km/h διαρκεί λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα (η Chiron χρειάζεται 2,4), το 0-200 Km/h διαρκεί λιγότερο από 5 (Chiron 6,1) και το 0-300 Km/h λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα (Chiron 13,1).
Ένας πραγματικός πύραυλος λοιπόν, αλλά με μια προσοχή στη λεπτομέρεια που δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δει από αυτή την πλευρά μιας Pagani. "Συνήθως έχεις εξωτερικό σχεδιασμό και εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά ακόμα και όταν αυτό το αυτοκίνητο είναι γυμνό, θέλουμε να φαίνεται ξεχωριστό, γι' αυτό προσλάβαμε έναν σχεδιαστή για το πλαίσιο", μας λέει χαμογελώντας ο Mate.
Ειλικρινά, οι ιδιαιτερότητες βρίσκονται παντού. Όλες οι χειρολαβές είναι από ανοδιωμένο και κατεργασμένο αλουμίνιο ("έχω μια εμμονή με τις χειρολαβές" παραδέχεται ο Rimac). Σε συνδυασμό με τους ενεργούς αποσβεστήρες διπλής βαλβίδας, οι βραχίονες της ανάρτησης είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένοι από την Divergent (την αδελφή εταιρεία της Czinger, αν θυμάσαι) επειδή είναι πιο δύσκαμπτοι, ισχυρότεροι και επίσης πιο όμορφοι.
Αφήστε την πόρτα να ανοίξει μόνη της και αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε τα απτικά μηχανικά θαύματα όπου κι αν κοιτάξετε. Ο πίνακας οργάνων είναι ουσιαστικά ελβετικό ρολόι σε μεγέθυνση. Δύο βελόνες στον πίνακα οργάνων φροντίζουν για τις στροφές (το στροφόμετρο φτάνει μέχρι τις 10.000 rpm) και την ταχύτητα (το ταχύμετρο μέχρι τα 550 km/h).
Στα αριστερά υπάρχουν αναλογικοί δείκτες μπαταρίας, θερμοκρασίας λαδιού και καυσίμου, ενώ στα δεξιά διπλές βελόνες που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ισχύος από τους ηλεκτροκινητήρες και τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μια απλή πράξη πρόσθεσης αρκεί για να μάθεις πόσο γενναίο είναι το δεξί σου πόδι.
Συνεργασία με κορυφαίους προμηθευτές
Μια λωρίδα επιλογέων στην κεντρική κονσόλα από επεξεργασμένο κρύσταλλο, καθώς και το κουμπί ρύθμισης των καθισμάτων στην πόρτα, έχουν επίσης εκτεθειμένα εσωτερικά όργανα, και υπάρχει ένας ευχάριστα απτικός τρόπος για να βάλεις μπροστά τον κινητήρα, τραβώντας έναν μοχλό οργάνων που προεξέχει από το ταμπλό.
Τα καθίσματα είναι στερεωμένα κατά μήκος (μια σημαντική κίνηση για να διατηρηθεί το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου σε χαμηλά επίπεδα), αλλά μπορούν να ανυψωθούν και να ρυθμιστεί η γωνία της πλάτης, ενώ στη συνέχεια μπορείς να μετακινείσεις τα πεντάλ ανάλογα.
Και τι ακριβώς είναι αυτό; Δεν υπάρχουν οθόνες; Σχεδόν... πατήστε ένα κουμπί και μια οθόνη αναδύεται από το πάνω μέρος του ταμπλό, προτού περιστραφεί σε οριζόντια διάταξη και ξανακαθίσει, έχοντας εκτελέσει άψογα την χορογραφία που της έχει ανατεθεί.
Είναι απαραίτητο για την κάμερα οπισθοπορείας σε ορισμένες αγορές, αλλά ο Mate μισεί επίσης τους οδηγούς που πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πλοήγησης στο τηλέφωνό τους, ισορροπώντας το επισφαλώς στα γόνατά τους. Εδώ έχετε μια εξαιρετικά απλή διεπαφή με συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto.
Εξωτικά υλικά, προσεγμένες πινελιές, μια αίσθηση ότι κάτι πλησιάζει την αξία για τα 3,8 εκατ. ευρώ συν τους φόρους... δηλαδή πάνω από 4 εκατ. ευρώ με μερικές έξτρα επιλογές. Η Bugatti θα κατασκευάσει αρχικά 250 κομμάτια, με ρυθμό περίπου 80 ετησίως.
Το κλειδί για αυτό το αυτοκίνητο, σε αντίθεση με τη Veyron, φαίνεται να είναι η προθυμία του Rimac να συνεργαστεί με κορυφαίους προμηθευτές, όπου χρειάζεται, αντί να κατασκευάζει τα πάντα in house: Brembo για τα φρένα, Concepto για τα όργανα, Cosworth για τον κινητήρα, Divergent 3D για την ανάρτηση, και Rimac Technology εννοείται, για τα ηλεκτρονικά.
Σημείο αναφοράς επιδόσεων
"Το κλειδί είναι ότι από την αρχή συνεργαστήκαμε εξαιρετικά στενά οι σχεδιαστές, οι μηχανικοί και εγώ, για κάθε λεπτομέρεια", λέει ο Mate. "Γιατί αν έρθεις σε αυτό το στάδιο και πεις, "δεν μου αρέσει κάτι, είναι αδύνατο να το αλλάξουμε", πετάς το χρονοδιάγραμμα και τα χρήματα από το παράθυρο. Εκτελέσαμε την αρχική ιδέα και καταφέραμε να το κάνουμε ακριβώς όπως το είχαμε οραματιστεί στην αρχή".
Η Tourbillon λοιπόν δεν είναι απλώς ένα νέο σημείο αναφοράς επιδόσεων, είναι μια νίκη της εσωτερικής καύσης και της αναλογικής μηχανικής πολυπλοκότητας σε έναν κόσμο που λοξοκοιτάζει προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή όπως το θέτει ο Mate: "ένα υπεραυτοκίνητο που λέει ναι στην πρόοδο, αλλά όχι εις βάρος του συναισθήματος".