Καλλιτέχνης διέλυσε Tesla Model 3 με πέτρινο κεφάλι (εικόνες, video)

Ένα γιγάντιο πέτρινο κεφάλι που μοιάζει με αρχαίο γλυπτό πέφτει σε Tesla Model 3 και το διαλύει. Δεν είναι ατύχημα αλλά ένα έργο τέχνης -ο δημιουργός του οποίου λέει ότι ήθελε να προκαλέσει τον Elon Musk.

Ο Chavis Marmol, ένας 42χρονος καλλιτέχνης που δεν είχε ποτέ αυτοκίνητο και ταξιδεύει με ποδήλατο, είχε την ιδέα να ρίξει ένα πέτρινο κεφάλι βάρους εννέα τόνων πάνω σε ένα μπλε Tesla Model 3.

Εμπνευσμένο από τα κολοσσιαία γλυπτά κεφαλής των Ολμέκων, που θεωρούνται ο πρώτος γνωστός μεγάλος πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής,  το έργο τέχνης(;) βρίσκεται σε ένα οικόπεδο που ανήκει σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο στην περιοχή Ρόμα, το οποίο συνεργάστηκε με τον Marmol.

Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει τη στιγμή που το κεφάλι απελευθερώθηκε και η οροφή του αυτοκινήτου σταδιακά κατέρρευσε, όχι όμως πριν αφαιρεθούν οι μπαταρίες του.

"Η ιδέα μου ήταν να φτιάξω μια εγκατάσταση για να τρολάρω τον Elon Musk", δήλωσε ο Marmol στο AFP τηλεφωνικά από την Ισπανία, προσθέτοντας ότι θα ήταν "απίστευτο" αν το έβλεπε ο επικεφαλής της Tesla.

"Κοιτάξτε τι κάνω στο άθλιο αυτοκίνητό σας με αυτό το υπέροχο κεφάλι. Αυτό είναι μεγαλύτερο από εσάς και τις αχαλίνωτες τεχνολογίες", είπε, ενώ τα σχόλιά του έρχονται ένα χρόνο αφότου η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα τεράστιο εργοστάσιο στο βόρειο Μεξικό.

Η ιδέα για το έργο τέχνης έγινε πραγματικότητα μετά από μια συζήτηση μεταξύ του Marmol και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ξενοδοχείου, Ana Margarita Ongay.

"Μου είπε πολύ τυχαία: 'το όνειρό μου ήταν πάντα να βάλω ένα κεφάλι Olmec σε ένα Tesla'. Και εκείνη τη στιγμή του είπα: 'λοιπόν, ας το κάνουμε'", δήλωσε η ίδια.

Η πρώτη πρόκληση ήταν να βρει το αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια στην αγορά μεταχειρισμένων στο Μεξικό.

"Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα καινούργιο", δήλωσε ο Ongay, προσθέτοντας ότι βοήθησε ένας δωρητής του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται.

Η επόμενη πρόκληση ήταν να βρεθεί η πέτρα από την οποία θα σκαλίζονταν το κεφάλι με τα μεγάλα μάτια και τα παχιά χείλη.

Η εγκατάσταση του γλυπτού έγινε με μυστικότητα. "Θέλαμε να διατηρήσουμε τη μαγεία και το μυστήριο του πώς έφτασε, να αφήσουμε το ίδιο το έργο να δημιουργήσει αντίκτυπο και να προκαλέσει συζητήσεις", δήλωσε ο Ongay.

"Τι αισθάνομαι όταν το βλέπω αυτό; Τι σημαίνει η Tesla για μένα; Τι σημαίνει το γεγονός ότι εγκαθιστά ένα εργοστάσιο στο Μοντερέι; Τι δημιουργεί ο Musk ανάμεσά μας;" Ο Marmol δήλωσε ότι δεν τον ενόχλησε να βλέπει να καταστρέφεται κάτι που αξίζει 40.000 δολάρια, επειδή "δεν ήταν δικά μου χρήματα".

Πηγή: France24