Η απόπειρα επανασχεδίασης του Hyundai Pony Concept

Ακόμα και ο καλύτερος κινητήρας στον κόσμο απαιτεί μίζα για να ξεκινήσει και για τη Hyundai αυτό συνέβη το 1974 με το Pony Coupe Concept, το οποίο χρειάστηκε να φτιαχτεί από την αρχή το 2023.

Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept
Hyundai Pony Coupe Concept

Αν δε θυμάσαι οτιδήποτε από το Hyundai Pony που κυκλοφορούσε στους ελληνικούς δρόμους τη δεκαετία του 1980 και αυτό που βλέπεις στις εικόνες εδώ πέρα, είναι πολύ φυσιολογικό και μην ανησυχείς.

Αυτό είναι το πρωτότυπο όχημα που οδήγησε στο ευρείας παραγωγής Pony του 1976 που είχε έρθει και στην Ελλάδα. Ένα concept που δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή, αλλά, πριν ασχοληθούμε με αυτό, ας κάνουμε μερικές συστάσεις.

Το Pony δεν είναι ένα ακόμα μοντέλο για την κορεατική εταιρεία, είναι ΤΟ μοντέλο και ο λόγος της έμφασης έγκειται στο γεγονός ότι ήταν το πρώτο της φίρμας που έγινε κανονικό εξαγώγιμο προϊόν. Αρχικά σε κάποιες μικρές αγορές, αλλά στην πορεία σε αρκετά ευρύτερη κλίμακα.

Hyundai Pony Coupe Concept

Επιπροσθέτως, πέρα από την οικονομική σημασία που είχαν όλα αυτά για τη Hyundai, καθώς το Pony συνεχίστηκε κατά κύριο λόγο μέχρι το 1990, αλλά σε κάποιες αγορές ακόμα περισσότερο, απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το Hyundai Ioniq 5 να είναι στη σχεδιαστική του φιλοσοφία μια μετεξέλιξη του Pony. Τουλάχιστον μιλώντας πάντα με όρους design και όπως τα ορίζουν αυτά οι σχεδιαστές.

Διαβάστε Επίσης

Το Pony απέκτησε πολλές εκδόσεις και διάφορες μορφές, ιδίως στην αγορά της Νότιας Κορέας, όπου κυκλοφορούσε ακόμα και σε pick up μορφή, όντας μάλιστα κάπως εμβληματικό σε αυτή τη συγκεκριμένη.

Το Pony Coupe Concept ωστόσο είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση, γιατί πρόκειται για ένα πρωτότυπο που δε γεύτηκε ποτέ τη χαρά της παραγωγής, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά και δεν έφτασε ποτέ να γίνει πραγματικότητα.

Hyundai Pony Coupe Concept

Για την ακρίβεια, μετά από λίγο σταμάτησε να υπάρχει καν. Το κατέστρεψαν δηλαδή ή το χάρισαν σε κάποιον Κορεάτη υπάλληλο, ο οποίος πλέον, προφανώς, δεν τολμά καν να το πει δημοσίως, έτσι το απολαμβάνει μόνος του.

Διαβάστε Επίσης

Το Pony Coupe Concept παρουσιάστηκε στην έκθεση του Τορίνο του 1974 και ήταν εξ αρχής μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση πρωτοτύπου. Αφενός δεν προοριζόταν επί της ουσίας ποτέ για παραγωγή ευρείας κλίμακας, αφετέρου δε ζητήθηκε από τη Hyundai, της προέκυψε.

Απο το χέρι του Giugiaro

Ήταν ένα σχέδιο του Giorgetto Giugiaro, το οποίο δεν αφορούσε καμία εταιρεία και o ιδρυτής της Italdesign το είχε οραματιστεί ως τη συνέχεια του Asso di Picche (Άσος Μπαστούνι) που είχε φτιάξει το 1973 για την Audi, έτσι το ονόμασε Asso di Fiore (Άσος Σπαθί) σε μια περίοδο που προφανώς εμπνεόταν από καζίνο και λέσχες χαρτοπαιξίας.

Hyundai Pony Coupe Concept

Ωστόσο, όταν ο Giugiaro συναντήθηκε με τους Κορεάτες και τους το έδειξε, εκείνοι το λάτρεψαν και ουσιαστικά το υιοθέτησαν. Έτσι, η Hyundai παρουσιάστηκε στο Τορίνο του 1974 με έναν "Άσο Σπαθί" κρυμμένο στο μανίκι της, το φουτουριστικό Pony Coupe Concept.

Το πρωτότυπο έκανε τη δουλειά του, καθώς συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα και η Hyundai είχε ήδη ζητήσει από την Italdesign το συμβατικό Pony που θα κυκλοφορούσε στην αγορά και θα μετέτρεπε την εταιρεία από μια αυτοκινητοβιομηχανία μεταποίησης ιαπωνικών μοντέλων σε κανονικό κατασκευαστή αυτοκινήτων μεγάλης κλίμακας.

Ο Giugiaro, πέρα από το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία μιας φίρμας που μέχρι εκείνο το σημείο δεν ήταν μεταξύ των πιθανών πελατών του, πράγμα που τον έκανε ασφαλώς ευτυχισμένο, ήταν ούτως ή άλλως χαρούμενος με το Pony Concept.

Hyundai Pony Coupe Concept

Για την ακρίβεια, ήταν πολύ περήφανος με το εσωτερικό του: μια εκκεντρική σύνθεση κυλινδρικών οργάνων ενδείξεων που δεν έμοιαζαν με πολλά αυτοκίνητα που είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε. Το θεωρούσε πολύ πρωτοποριακό και πολύ μπροστά για την εποχή του, πράγμα στο οποίο προφανώς δεν είχε άδικο, καθώς ήταν τολμηρό ακόμα και για μεταγενέστερες γενιές πρωτοτύπων.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ιστορία πήρε τον δρόμο της και το Pony παραγωγής κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο το Concept ξεχάστηκε και παρέμεινε μόνο στις ιστορικές καταγραφές. Μέχρι πολύ πρόσφατα, που η Hyundai παρουσίασε το μέλλον της τιμώντας ουσιαστικά το παρελθόν της. Παρουσίασε το Hyundai N Vision 74, ένα υδρογονοκίνητο coupe 670 ίππων.

Hyundai Pony Coupe Concept

Ω, ναι, και αυτή η υπερκατασκευή των Κορεατών από εκείνο το λησμονημένο και άφαντο Pony Coupe Concept έχει εμπνευστεί. Λησμονημένο, γιατί… "Έχει χαθεί, ας πούμε ότι έχει καταστραφεί" παραδέχτηκε ευθαρσώς ο επικεφαλής της Hyundai σε κάποια συνέντευξη Τύπου και η παραδοχή ήταν σοκαριστική τόσο για τον Τύπο όσο και για τους ίδιους τους Κορεάτες.

Όμως, η επόμενη μέρα είχε σχεδιαστεί ήδη, έτσι ο Giugiaro κλήθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά μαζί με τον γιο του, Fabrizio, να ξανασχεδιάσουν εκείνο το Pony Coupe του 1974. Χωρίς αλλαγές και χωρίς προσαρμογές στην εποχή μας. Ένα εξαφανισμένο one off all time classic που ακόμα και ως ιδέα εξακολουθεί και καθορίζει σε κάποιον βαθμό τον κολοσσό από την Κορέα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network