Η BYD στην Ελλάδα: Μοντέλα, τιμές και ό,τι αξίζει να ξέρετε

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Ζάππειο, ο όμιλος επιχειρήσεων Σφακιανάκης ανέλυσε την συνεργασία του με την κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία BYD που εξειδικεύεται στην σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το πρώτο showroom της εταιρείας να λειτουργεί ήδη στην Αθήνα.

BYD premiera Zappeio

Η έλευση των μοντέλων της BYD στην ελληνική αγορά επισημοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία στελεχών της BYD και της ηγετικής ομάδας του ομίλου Σφακιανάκη που έχει αναλάβει την εισαγωγή και αντιπροσώπευση των ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρείας για την ελληνική αγορά.

Το ντεμπούτο της BYD στην εγχώρια αγορά συνδυάστηκε και με τα εγκαίνια του πρώτου showroom της εταιρείας στην Αθήνα επί της λεωφόρου Κηφισίας 57 και Αμαρυσίας Αρτέμιδος στο Μαρούσι.

BYD premiera Zappeio
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σφακιανάκης, Σταύρος Τάκη ανέλυσε τις λεπτομέρειες της συνεργασίας με την κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία BYD τα ηλεκτρικά μοντέλα της οποίας εισάγεται πλέον επίσημα και στην ελληνική αγορά

Η κινέζικη BYD (Built Your Dreams) είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως και ιδρύθηκε το 1995. Η αυτοκινητοβιομηνία είναι ο ένας κλάδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς η εταιρεία έχει εξειδίκευση στην κατασκευή συσσωρευτών και ηλεκτρονικών ενώ συνάμα ασχολείται με την ανανεώσιμη ενέργεια και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Η παρουσία της είναι οικουμενική με δραστηριότητες σε περισσότερες 70 χώρες σε 6 ηπείρους. Σε ότι αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, η εταιρεία ασχολείται με τη σχεδίαση και την κατασκευή επιβατικών και βαρέων οχημάτων, λεωφορείων και ανυψωτικών οχημάτων. Όλα με εξηλεκτρισμένη τεχνολογία την οποία έχει εξελίξει η ίδια.

BYD e-Platform
Η νέα πλατφόρμα της BYD 

Στο division που αφορά στα επιβατικά αυτοκίνητα, η BYD έχει να επιδείξει τις σύγχρονες και πιο compact μπαταρίες Blade αλλά και τη νέα βάση (σασί) e-Platform 3.0.

Η τελευταία προσφέρει μεγαλύτερη ακαμψία και επιτρέπει την ενσωμάτωση των επίσης καινοτόμων συσσωρευτών Blade Battery όπου έχουν συμπαγείς διαστάσεις, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και διευρυμένη διάρκεια ζωής με πάνω από 5.000 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης.

BYD blade battery
Η τεχνολογία συσσωρευτών Blade Battery

Η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει οχήματα από το 2003. Η γκάμα των επιβατικών μοντέλων περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή έξι σειρές με εξηλεκτρισμένη τεχνολογία: Atto3, Dolphin, Seal, Seal U, Tang και Han. Στην ελληνική αγορά διατίθενται ήδη οι σειρές Atto 3 και Seal ενώ αργότερα θα εισαχθούν και άλλα μοντέλα.

Το μικρομεσαίο SUV Atto 3

To Atto 3 είναι ένα ηλεκτρικό μικρομεσαίο SUV με καλούς χώρους για την κατηγορία του – πορτμπαγκάζ 440 λίτρων - και εξελιγμένα συστήματα πληροφόρησης και οδήγησης. Για ηλεκτρικό μοντέλο είναι επίσης αρκετά ελαφρύ παρουσιάζοντας απόβαρο 1.750 κιλών.

BYD Atto 3

Στο εσωτερικό υπάρχει μια μεγάλη κεντρική οθόνη (12,8 ή 15,6 ίντσες) που είναι περιστρεφόμενη ενώ σχεδιαστικά υπάρχουν αρκετά πρωτότυπα στοιχεία όπως τον κεντρικό μοχλό στη βάση την κονσόλας που είναι αεροπορικού τύπου ή τα τρία ελαστικά σχοινιά που βρίσκονται στα εσωτερικά πάνελ των μπροστινών θυρών που χρησιμεύουν για την συγκράτηση μικροαντικειμένων και είναι εμπνευσμένα από χορδές μουσικού οργάνου.

Διαβάστε Επίσης

Το λογισμικό είναι εξελιγμένο με το σύστημα πολυμέσων (BYD DiLink 4.0) να αναγνωρίζει φωνητικές οδηγίες. Είναι επίσης συμβατό με Android Auto και Apple Carplay και ενημερώνεται Over-The-Air (OTA). Το λογισμικό δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε γνωστές εφαρμογές όπως το Spotify κ.ά.

BYD Atto 3

Τεχνολογικά το Atto 3 διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων μαζί με μια μπαταρία 60,5 kWh. Είναι τύπου LFP (σιδηροφωσφορικό λίθιο, LiFEPO4) και ως εκ τούτου δεν έχει Κοβάλτιο ή Νικέλιο και η ποσότητα λιθίου είναι μικρότερη, κάτι που έχει οικονομικά και υποτιθέμενα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με την BYD, αυτός ο τύπος μπαταρίας είναι ασφαλέστερος και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την τεχνολογία NCM (νικέλιο, κοβάλτιο, μαγνήσιο). Η αυτονομία βρίσκεται κοντά στα 400 χλμ./φόρτιση ενώ ο εσωτερικός φορτιστής του αυτοκινήτου υποστηρίζει και ταχυφόρτιση έως 88 kW από πηγή DC.

Διαβάστε Επίσης

Η διάθεση του μοντέλου στην εγχώρια αγορά αφορά δύο εκδόσεις εξοπλισμού: H πρώτη Comfort κοστίζει 37.990 ευρώ ενώ η δεύτερη Design με την μεγάλη κεντρική οθόνη τιμάται στα 39.990 ευρώ – οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν το όφελος της κρατικής επιδότησης.

BYD Seal

Το σπορ sedan Seal

H σειρά Seal περιλαμβάνει και τα μοντέλα Seal U που είναι ηλεκτρικά SUV. Ωστόσο επί του παρόντος στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τα sport sedan Seal με αμάξωμα μήκους 4,8 μ.

Το εσωτερικό είναι ευρύχωρο όμως το πορτμπαγκάζ περιορίζεται στα 400 λίτρα. Ωστόσο υπάρχει και μπροστά – κάτω από το καπό – ένας έξτρα χώρος 53 λίτρων που όμως προορίζεται για την αποθήκευση των καλωδίων φόρτισης.

BYD Seal

Το λειτουργικό σύστημα του Seal είναι το BYD DiLink, παρόμοιο με αυτό του Atto 3, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό λειτουργιών. Ο εσωτερικός διάκοσμος απαρτίζεται από ποιοτικά υλικά ενώ μοναδικό χαρακτηριστικό και στη σειρά Seal είναι η μεγάλη περιστρεφόμενη κεντρική οθόνη. Πολύ καλή και η μεγάλη πανοραμική οροφή φωτίζοντας περαιτέρω το ευχάριστο περιβάλλον της καμπίνας.

Η διάθεση του μοντέλου επικεντρώνεται σε δύο εκδόσεις. Η έκδοση Design εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 313 ίππων με κίνηση στους πίσω τροχούς και μπαταρία 82,5 kWh (τεχνολογίας φωσφορικού σιδήρου λιθίου LPF) με μέγιστη ισχύ φόρτισης στα 150 kW. Η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 χλμ./φόρτιση χάρη και στην καλή αεροδυναμική του αμαξώματος. Η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου προσδιορίζεται στα 45.990 ευρώ.

BYD vehicle safety

Τέλος, υπάρχει και η έκδοση Excellence AWD με δύο ηλεκτροκινητήρες – έναν σε κάθε άξονα τροχών – όπου η συνδυαστική ισχύ φθάνει στους 530 ίππους. Πέραν της τετρακίνησης η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει και αμορτισέρ μεταβλητής απόσβεσης.

Η δε μπαταρία είναι της ίδιας δυναμικότητας με την πισωκίνητη έκδοση οπότε η αυτονομία πέφτει κάτω από τα 500 χλμ./φόρτιση. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται στα 48.990 ευρώ. Τιμές χωρίς το όφελος της κρατικής επιδότησης και εδώ.

Όλα τα μοντέλα της BYD υποστηρίζονται από 6 χρόνια εγγύησης (150.000 χλμ.) και 8 χρόνια για την μπαταρία (200.000 χλμ).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network