H Toyota δοκιμάζει τεχνολογία που απορροφά CO2 από τον αέρα

Η ιαπωνική εταιρεία θέλει να δώσει νέα πνοή στον κινητήρα εσωτερικής καύσης δοκιμάζοντας μια τεχνολογία απορρόφησης άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Toyota GR Corolla Hydrogen

Η Toyota ανακατεύει για μια ακόμα φορά την τράπουλα παρουσιάζοντας μια καινοτόμο τεχνολογική προσέγγιση για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μέσω της τεχνολογίας απορρόφησης και δέσμευσης άνθρακα. Είναι γνωστό πως η γιαπωνέζικη εταιρεία ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μια πλήρη γκάμα υβριδικών αυτοκινήτων αλλά και από τις πρώτες που ασχολήθηκε με τις ενεργειακές κυψέλες και το υδρογόνο ως καύσιμο.

Χωρίς να έχει απεμπολήσει την υδρογονοκίνηση – επί δέκα χρόνια παράγει το Hydrogen μοντέλο Mirai – και μπαίνοντας καθυστερημένα στην ηλεκτροκίνηση έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα που λανσαρίστηκε στην GR Corolla κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία προϋποθέτει την τοποθέτηση εξειδικευμένων φίλτρων και ένα απορροφητικό υγρό που παγιδεύει αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα χωρίς να απαιτείται πρόσθετη εισροή ενέργειας.

Toyota GR Corolla Hydrogen

Αξιοποιώντας τη θερμότητα του κινητήρα, ο άνθρακας απελευθερώνεται από τα φίλτρα στο υγρό, όπου απορροφάται και δεσμεύεται για διάθεση. Η ενσωμάτωση ενός κεραμικού καταλύτη στα φίλτρα, που αναπτύχθηκε από την Kawasaki Heavy Industries, υπογραμμίζει και την τεχνολογική πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η τεχνολογία απορρόφησης άνθρακα μπορεί να μην έχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα επιβατικά οχήματα όμως θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε βαρέα φορτηγά ή βιομηχανικό εξοπλισμό, όπου είναι εφικτή η χρήση μεγαλύτερων φίλτρων.

Διαβάστε Επίσης

Παρ' όλα αυτά, η δέσμευση της Toyota να προωθήσει την αποδοτικότητα της καύσης σε ευθυγράμμιση με τους στόχους ουδετερότητας του άνθρακα είναι εμφανής. Αξιοποιώντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη τεχνολογίας, η εταιρεία υπογραμμίζει την αφοσίωσή της στην καινοτομία.

Toyota GR Corolla Hydrogen

Παρόλο που το τρέχον σύστημα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύει μια σχετικά μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τις παγκόσμιες εκπομπές, η Toyota παραμένει αισιόδοξη για τις δυνατότητές του και δεσμεύεται να συνεχίσει να βελτιώνει την τεχνολογία.

Η εξερεύνηση των κινητήρων δέσμευσης CO2 από την Toyota αποτελεί ένα τολμηρό βήμα προς τη βιωσιμότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αν και οι προκλήσεις παραμένουν, η ακλόνητη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία και την περιβαλλοντική διαχείριση υπογραμμίζει την ηγετική της θέση στη διαμόρφωση του μέλλοντος στην κινητικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network