Πόσο πουλήθηκε το πρώτο Cybertruck που βγήκε σε δημοπρασία

Το Cybertruck έπιασε διπλάσια τιμή από εκείνη της αξίας του, όμως πλέον το θέμα είναι αν η Tesla κάνει χρήση της ρήτρας, που δίνει προτεραιότητα στην επαναγορά του οχήματος από την ίδια.

Τελικά φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να βγάλεις λεφτά από ένα Cybertruck, χωρίς φυσικά να είσαι η Tesla. Αρχικά αγοράζεις ένα και στη συνέχεια το βγάζεις σε πλειστηριασμό. Όπως έκανε πρόσφατα ένας ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού pickup της Tesla. Το Cybertruck προς πώληση, εμφανίστηκε στον ιστότοπο Cox Automotive, Manheim, την μεγαλύτερη αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων στον κόσμο, με πάνω από 8 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Και το αποτέλεσμα ήταν πως πουλήθηκε την Τετάρτη 28/2 για κάτι λιγότερο από 224.000 ευρώ, δηλάδή σε τιμή πάνω από το διπλάσιο της αξίας του. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι πως η συγκεκριμένη προσφορά προήλθε από τον αντιπρόσωπο της Porsche στο νότιο Ορλάντο.

Η έκδοση του Cybertruck που βγήκε προς πώληση, ήταν η Foundation Series με τετρακίνηση και βασική τιμή περίπου 110.000 ευρώ. Φαίνεται πως ο αντιπρόσωπος της Porsche θα ήθελε πολύ ένα pickup και η γερμανική εταιρεία προς το παρόν δεν έχει εισέλθει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το νομικό ζήτημα που προκύπτει

Απ' ότι φαίνεται όμως, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή και το ερώτημα πλέον, είναι αν ο πωλητής θα καταφέρει να εισπράξει τα χρήματα από την πώληση. Κι αυτό γιατί η Tesla έχει συμπεριλάβει μια ενδιαφέρουσα ρήτρα στα έγγραφα πωλήσεων του Cybertruck, η οποία απαιτεί από όλους τους αγοραστές πρώτα να ζητήσουν την επαναγορά του οχήματός τους από την Tesla εάν θελήσουν να το πουλήσουν. Μόνο αν η Tesla αρνηθεί να αγοράσει πίσω το αυτοκίνητο, ο αγοραστής μπορεί να το μεταπωλήσει μόνος του σύμφωνα με τα έγγραφα.

Όσοι παραβιάζουν αυτό τον όρο, κινδυνεύουν με πρόστιμο περίπου 45.000 ευρώ που επιβάλλει η Tesla. Ή, "την αξία που έλαβε ως αντάλλαγμα για την πώληση ή τη μεταβίβαση, όποια από τις δύο είναι μεγαλύτερη". Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά, η Tesla θα μπορούσε να κυνηγήσει αυτά τα 114.000 ευρώ που αποκόμισε ως κέρδος ο κάτοχος του Cybertruck σε σχέση με την τιμή αγοράς του.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία καταγραφή μεταπώλησης ή προσπάθειας της Tesla να επιβάλει την πολιτική της και ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό στο δικαστήριο, αν κάποιος αποφασίσει να το αμφισβητήσει νομικά.