Η Tesla έχασε την πρώτη δίκη με συνδικαλιστές στην Σουηδία

Η μάχη της Tesla με τα συνδικάτα εργαζομένων στην βόρεια Ευρώπη συνεχίζεται με την αμερικανική εταιρεία να χάνει την πρώτη δική σε σουηδικό δικαστήριο.

Tesla supercharger station

Η Tesla δέχτηκε το πρώτο πλήγμα από την Δικαιοσύνη της Σουηδίας όσον αφορά τις εισαγωγές των αυτοκινήτων της στην χώρα, καθώς σουηδικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των εταιρειών διανομής που εμποδίζουν την ταξινόμηση των οχημάτων της Tesla στην χώρα. 

Διαβάστε Επίσης

Οι υπηρεσίες διανομής συνδράμουν στις απεργίες των συνδικάτων, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου με αντικείμενο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. H Tesla αρνείται να προχωρήσει στην συλλογική σύμβαση και επιμένει στην πολιτική της που δεν περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Tesla Model 3

Τονίζει δε, η εταιρεία πως οι εργαζόμενοί της έχουν εξίσου καλούς ή ακόμη και καλύτερους όρους συνεργασίας σε σχέση με αυτούς που διαπραγματεύεται να επιτύχει το συνδικάτο IF Metall. 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι μηχανικοί του IF Metall κατέβηκαν σε απεργία στις 27 Οκτωβρίου ζητώντας συλλογική σύμβαση με την Tesla. Ακολούθως βρήκαν στήριξη από διάφορα συνδικάτα στην Σκανδιναβία, καθώς και την PostNord που σε μια κίνηση να αυξήσει την πίεση προς την Tesla μπλόκαρε την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της. 

Tesla Cybertruck

Η Tesla ως εκ τούτου μήνυσε την PostNord αλλά δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε πως δεν χρειάζεται επι του παρόντος να επιστρέψει τις πινακίδες και θα χρειαστεί αμφότερες οι πλευρές στην διαμάχη αυτή, να περιμένουν την οριστική απόφαση, καθώς αυτή ήταν προσωρινή. 

Το φινλανδικό συνδικάτο εργαζομένων στις μεταφορές AKT αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στην απεργία συμπαράστασης κατά της Tesla, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει αποκλεισμό των οχημάτων Tesla που προορίζονται για τη Σουηδία σε όλα τα φινλανδικά λιμάνια από τις 20 Δεκεμβρίου.

"Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα ή τα εξαρτήματα της Tesla που προορίζονται για τις σουηδικές αγορές δεν φορτώνονται από τους λιμενεργάτες", ανέφερε η AKT σε ανακοίνωσή της.

Tesla Cybertruck πρώτες παραδόσεις

Οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν βασική αγορά για την Tesla, ωστόσο ένα μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας δήλωσε πρόσφατα ότι πούλησε τις συμμετοχές του στην εταιρεία λόγω της άρνησής της να συνάψει τέτοιες συλλογικές συμφωνίες.

"Πουλήσαμε τις μετοχές μας στην Tesla στις 6 Δεκεμβρίου, όταν είχαν αγοραία αξία 476 εκατ. δανικές κορώνες" (68,9 εκατ. δολάρια), δήλωσε το PensionDanmark στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ορισμένα σουηδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επίσης παροτρύνει την Tesla να υπογράψει τη συμφωνία με το συνδικάτο, αλλά μέχρι στιγμής απέχουν από την πώληση των μετοχών της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network