Δείτε πώς λειτουργεί το DRS του Ford Mustang GTD (video)

To εντυπωσιακό Ford Mustang GTD διαθέτει DRS και η Ford μας εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η πίσω πτέρυγα του αλλά και όλα τα ενεργά αεορδυναμικά βοηθήματα

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Η Ford όταν παρουσίασε το εντυπωσιακό Mustang GTD στο φετινό Monterey έθεσε κάτι μεταξύ στόχου και υπόσχεσης το να γυρίσει το Nurburgring σε λιγότερο από επτά λεπτά.

Μεγάλο "όπλο" του νέου αμερικανικού muscle supercar είναι η πίσω πτέρυγα που ενσωματώνει λειτουργία DRS, όπως βλέπουμε στην Formula 1. Τώρα η Ford μας εξηγεί πως η πίσω πτέρυγα εξασφαλίζει τη ροή του αέρα. 


Όπως μάλλον θα ξέρεις αντίστοιχη πτέρυγα υπάρχει στην Porsche 911 GT3 RS η οποία με τα ενεργά αεροδυναμικά της βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένης της πίσω πτέρυγας, καταφέρνει χωρίς να έχει εκτοξεύσει την ιπποδύναμη του κινητήρα της να είναι ένα μοναδικό supercar. 

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Στην Porsche, το σύστημα συνολικά διαθέτει μια πτέρυγα κάτω από το αμάξωμα στο μπροστινό μέρος, που είναι κάτι σαν εμπρόσθιος διαχύτης. Η πτέρυγα μπορεί να περιστραφεί κατά 80 μοίρες, ενώ η παραδοσιακή πτέρυγα που βρίσκεται στο πίσω μέρος μπορεί να κλείσει εντελώς, να ανοίξει ελαφρώς ή να ανοίξει πλήρως, δημιουργώντας ένα σύστημα μείωσης αντίστασης, βελτιστοποιώντας την αεροδυναμική ισορροπία ανά πάσα στιγμή.

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Η Ford δεν υπεισέρχεται σε τόσες πολλές λεπτομέρειες για το δικό της σύστημα και  το πως λειτουργεί αλλά είναι σαφές πως είναι πάρα πολύ ίδιο.

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

"Κάθε επιφάνεια ή άνοιγμα του αμαξώματος και εξαερισμός πάνω και κάτω από το αμάξωμα της Mustang GTD είναι λειτουργικός", δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός προγράμματος της Mustang GTD, Greg Goodall. "Κάποιος αέρας κατευθύνεται για ψύξη, άλλος για αεροδυναμική και κάθετη δύναμη. Όλα αυτά γίνονται για να βοηθήσουν το GTD να πηγαίνει πιο γρήγορα ή να κολλάει στο οδόστρωμα ανεξάρτητα από τις συνθήκες".

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Ενώ στην Porsche 911 GT3 RS ρυθμίζονται μεταβλητά και οι δύο πτέρυγες για να διατηρείται μια σταθερή ισορροπία 30:70 εμπρός-πίσω, η Ford εξηγεί απλά ότι το δικό της DRS "κλείνει το κύριο στοιχείο της πτέρυγας και το πτερύγιο για να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη αεροτομή για τη δημιουργία πρόσθετης κάθετης δύναμης στο πίσω μέρος".

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Μπροστά, το σχήμα καρίνας του υποστρώματος βοηθά στην εκκένωση του εισερχόμενου αέρα μέσω των αεριζόμενων μπροστινών φτερών, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης που απορροφά το αυτοκίνητο στο πάτωμα. Αλλά και πάλι φαίνεται ότι η ισορροπία της Mustang GTD είναι πάντα βελτιστοποιημένη.


"Διαχειριζόμαστε ενεργά το σημείο όπου βρίσκεται το κέντρο της πίεσης του αέρα στο όχημα, ώστε το εμπρός και το πίσω μέρος να μπορούν να παραμείνουν ισορροπημένα", δήλωσε ο Goodall. "Η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό δεν επιτρέπεται στους αγώνες, όπου οι κανόνες δεν επιτρέπουν την ενεργή διαχείριση της ροής του αέρα".

Αυτές οι καινοτομίες προέρχονται από ώρες επί ωρών εντατικών δοκιμών σε αεροδυναμική σήραγγα, τις οποίες η Ford πραγματοποίησε στις δικές της ειδικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η ανάρτηση μπορεί να πέσει κατά 40 χιλιοστά για να μεγιστοποιήσει αυτά τα αεροδυναμικά αποτελέσματα.

Ford Mustang GTD αεροδυναμική πτέρυγα

Όταν έρθει η ώρα να πάει κανείς σπίτι του, μπορεί ακόμα να ξεπεράσει τα σαμαράκια. Μην ξεχνάτε, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα supercar με άδεια κυκλοφορίας στον δρόμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network