Τα κινεζικά ηλεκτρικά θριάμβευσαν στα Euro NCAP Awards

Όλα ηλεκτρικά και κυρίως κινέζικα ήταν τα αυτοκίνητα που βραβεύτηκαν ως τα πιο ασφαλή του 2022 σύμφωνα με τον Euro NCAP

Αυτά είναι τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα για το 2022 σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό ασφαλείας, Euro NCAP, ο οποίος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απένειμε τα βραβεία, Euro NCAP Awards. Οι νικητές; Το Hyundai IONIQ 6 που κέρδισε το βραβείο best-in-class στην κατηγορία Large Family Car, το ORA Funky Cat κέρδισε στην κατηγορία Small Family Car, το Tesla Model S ήταν ασφαλέστερο στην κατηγορία Executive Car, το Tesla Model Y στην κατηγορία Small Off-Roader και τέλος το WEY Coffee 01 πρώτευσε στην κατηγορία Large Off-Roader. Ως εκ τούτου τα στελέχη του Euro NCAP επεσήμαναν την βελτίωση των αυτοκινήτων από την Κίνα, τα οποία πλέον χάρη στον εξοπλισμό τους μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις αυτοκίνητα από γνωστές φίρμες. 

Hyundai Ioniq 6 

Το ηλεκτρικό Ioniq 6 της Hyundai έλαβε ειδική μνεία, παράλληλα με την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κατηγορία του μεγάλου οικογενειακού αυτοκινήτου. Διέπρεψε στην προστασία ενηλίκων επιβατών με το εκπληκτικό 97% και παρέχει προστασία για "όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος των 6χρονων και 10χρονων παιδικών ομοιωμάτων στις δοκιμές μετωπικής και πλευρικής σύγκρουσης". Ουσιαστικά, συγκέντρωσε τη μέγιστη βαθμολογία σε αυτή την αξιολόγηση. Εξοπλισμένο με το πιο σύγχρονο κιτ ασφαλείας, στο πλαίσιο της σουίτας "Hyundai SmartSense", τεχνολογία όπως αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και φανταχτερά ψηφιακά "καθρεφτάκια" στις πόρτες παίρνει επιπλέον επαίνους.

ORA Funky Cat

To ORA Funky Cat της Great Wall Motors δοκιμάστηκε τον Σεπτέμβριο στην ίδια δοκιμή με το WEY Coffee 01 το οποίο θα δούμε παρακάτω. Κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου και γενικώς διαφημίζεται ως ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την αγορά της Ευρώπης. Οι δοκιμές ανά τον κόσμο αποδεικνύουν σε κάποιο βαθμό, την ποιότητά του ως μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο, και την δημοφιλία του την αποδεικνύουν οι χιλιάδες προπαραγγελίες και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από δυνητικούς πελάτες. 

Tesla Model S 

Εκτός από κορυφαίο στα Executive Cars, το Tesla Model S είναι πρώτο και στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα γενικώς. Η διαρκής αναβάθμιση από την Tesla στα συστήματα υποβοήθησης, χαρίζει στο μεγάλο sedan μια βαθμολογία που φτάνει το 98% και είναι άκρως εντυπωσιακή. Εμπορικά το Model S μπορεί να μην φτάνει τις επιτυχίες του Model 3 ή του Model Y, αλλά αυτό για τον οργανισμό και για τα συγκεκριμένα βραβεία δεν παίζει καθόλου ρόλο. Εκείνο που μετράει είναι πως απεικονίζει την τεχνολογική εξέλιξη της Tesla. 

Tesla Model Y

Χάρη στο 98% στα συστήματα υποβοήθησης, όπως και στο Tesla Model S, το Model Y, απέσπασε ένα κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία μικρών εκτός δρόμου οχημάτων. Ωστόσο αυτή, όπως επεσήμανε ο Euro NCAP δεν εκπροσωπήθηκε επαρκώς σε δοκιμές ασφαλείας, έτσι μελλοντικά η εικόνα για την κατηγορία θα είναι πιο πλήρης. 

WEY Coffee 01

Τα αυτοκίνητα της WEY φαίνεται πως είναι μεταξύ των κινεζικών που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, απέναντι στον ανταγωνισμό. Το Coffee 01 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην αγορά της Ευρώπης, αλλά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω τεχνολογίας, ποιότητας και χαρακτηριστικών που το καθιστούν πολυτελές. Δεν είναι τυχαίο που άφησε πίσω του, με ελάχιστη διαφορά το Lexus RX, κάτι που ο Euro NCAP, φρόντισε να επισημάνει στην ενημέρωση.