Video: Το e-Corner της Hyundai αλλάζει το παρκάρισμα

Η Hyundai Mobis παρουσίασε το e-Corner ένα σύστημα ανεξάρτητης λειτουργίας των τροχών που επιτρέπει οποιαδήποτε κίνηση σκεφτείς με το αυτοκίνητό σου

Hyundai Mobis e-Corner

"Έλα, έλα όπως είσαι. Ώπα. Καλός". Αν έχεις σταματήσει να ακούς τέτοιες γλαφυρές οδηγίες γύρω σου από τότε που οι κάμερες και οι οθόνες έκαναν το παρκάρισμα των αυτοκινήτων ευκολότερο, σκέψου πόσο θα σου λείψουν όταν γίνει mainstream τεχνολογία το e-Corner της Hyundai Mobis. Η εταιρεία το παρουσίασε στην CES 2023 και είναι μια ενδιαφέρουσα νέα τεχνολογία που θα κάνει τα αυτοκίνητα να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμεί ο οδηγός, με απλές κινήσεις. 


Η Hyundai Mobis έχει περίοπτη θέση στο i20 N Rally1 της ομάδας στο WRC και φέτος και πιθανώς από εκεί την γνωρίζεις και εσύ. Εδώ και μερικά χρόνια όμως αποτελεί το εταιρικό κομμάτι της Hyundai που ασχολείται με την αυτόνομη μετακίνηση και την έρευνα για λύσεις καινοτομίας στα αυτοκίνητα των Κορεατών. Το e-Corner που παρουσίασε φέτος για παράδειγμα είναι ουσιαστικά εφικτό χάρη στο In Wheel Motor System, ένα σύστημα που μεταφέρει όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία του αυτοκινήτου από τον άξονα, στον τροχό. 

Hyundai Mobis e-Corner

Ένα σχετικά μικρό πακέτο σε κάθε τροχό, ενσωματώνει το σύστημα διεύθυνσης, το φρένο φυσικά αλλά και την ανάρτηση και αυτό επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται. Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί προς το πλάι, διαγώνια ή να σχηματίσει έναν πλήρη κύκλο με σταθερό είτε τον εμπρόσθιο άξονα, είτε τον πίσω. 

Όλα αυτά η Hyundai Mobis τα δοκιμάζει στο πρωτότυπο Ioniq 5, μεταξύ άλλων αυτοκινήτων της φίρμας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται για το αυτοκίνητο, καθώς το πρόβλημα του παρκαρίσματος ταλαιπωρεί τον κόσμο μας από τη δεκαετία του 1920. Παρόλα αυτά ποτέ δεν πέρασαν στην ευρεία παραγωγή, προφανώς λόγω τεχνολογίας. Ίσως ήρθε η ώρα τελικά να το δούμε στην πράξη και να δοκιμάσουμε κιόλας αν όντως εξυπηρετεί.
 

Best of Network