Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα σχεδιάζονται στο metaverse

Υπάρχει ήδη αυτή η τεχνολογία μας λέει ένας εκ των επικεφαλής της NVIDIA και έχουμε κάθε λόγο να τον ακούσουμε και να τον πιστέψουμε

Πριν από αρκετό καιρό είχαμε γράψει για την σημασία των υπολογιστών -και δη της NVIDIA- στην σύγχρονη αυτοκίνηση. Πριν από λίγες μέρες η NVIDIA ξαναήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την παρουσίαση του Volvo EX90 καθώς είναι η εταιρεία που παρέχει την βασική υπολογιστική μονάδα του νέου ηλεκτρικού 7θέσιου της Volvo. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με επικεφαλής της NVIDIA για την αυτοκινητοβιομηχανία και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εταιρεία έχει ήδη την τεχνολογία για να δοκιμάζει και να αναπτύσσει αυτοκίνητα στον εντελώς ψηφιακό κόσμο που είναι το metaverse. Αν αυτή η είδηση σε τρομάζει και σκέφτεσαι Terminators και άλλα Cameronικά, δεν φταίμε. 

O υπολογιστής αυτοκινήτου της Nvidia Drive Thor

Danny Shapiro δώσε τα φώτα σου

Κατά την παρουσίαση του EX90 στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα το TopGear κάθισε με τον Danny Shapiro, αντιπρόεδρο του τμήματος αυτοκινήτων της, για να ακούσει (με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια) πώς αυτή η νέα ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Πρώτη ερώτηση: τι ακριβώς είναι το metaverse; "Σκεφτείτε το σαν το 3D συναντά το Google Docs", λέει ο Shapiro, ο οποίος στη συνέχεια μας ζητά να φανταστούμε τις δεκάδες σχεδιαστές που εργάζονται πάνω σε κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του EX90 ως παράδειγμα. "Έτσι, όλοι μπορούν ουσιαστικά να μπουν στον ίδιο εικονικό τρισδιάστατο κόσμο, και αν στη συνέχεια κάνετε αλλαγές στο [τιμόνι], αυτές εμφανίζονται αυτόματα σε αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο.

"Βρίσκεστε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, μπορεί να χρησιμοποιείτε διαφορετικές εφαρμογές. Αλλά στη συνέχεια έχετε μια πύλη στον κοινόχρηστο χώρο του metaverse".

Το metaverse το ξέρουμε. Το Omniverse τι είναι;

Σημειώνει ότι η NVIDIA κατασκευάζει επίσης κάτι που ονομάζεται "omniverse", το οποίο συγκεντρώνει όλα τα είδη προγραμμάτων όπως το Photoshop και τα εργαλεία CAD σε ένα μέρος.

"Αλλά το ωραίο είναι ότι αυτά τα δεδομένα υπάρχουν, οπότε η ομάδα κατασκευής μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό και να σκεφτεί 'Λοιπόν, πώς θα το κατασκευάσουμε;'. Και στη συνέχεια οι άνθρωποι του εργοστασίου μπορούν να το δουν και να σχεδιάσουν το εργοστάσιο στο οποίο θα μπει αυτό το αυτοκίνητο. Και το τμήμα μάρκετινγκ μπορεί να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση και να αφήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν χρώματα, ή υλικά καθισμάτων, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον εικονικό χώρο. Είναι αυτό που αποκαλούμε ψηφιακό δίδυμο. Είναι ένα ακριβές ψηφιακό αντίγραφο του φυσικού αυτοκινήτου που τελικά θα κυκλοφορήσει στο δρόμο".

Μην φεύγει ακόμα, έχουμε κι' άλλο. Ένα άλλο δημιούργημα της NVIDIA είναι το "DRIVE Sim", στο οποίο μπορεί να δοκιμάσει αυτόνομα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά ADAS από την άνεση μιας προσομοίωσης στον υπολογιστή. 

"Αν πρέπει να δοκιμάσουμε 'Θα ανιχνεύσει αυτό το αυτοκίνητο ένα παιδί που τρέχει μπροστά από το αυτοκίνητο στη μέση της νύχτας; Λοιπόν, δεν πρόκειται να πάρουμε ένα παιδί τη νύχτα και να το βάλουμε μπροστά από το αυτοκίνητο! Αλλά χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρισδιάστατα προσομοιωμένο ψηφιακό δίδυμο, μπορούμε να αναπαραστήσουμε καταστάσεις που είναι πολύ επικίνδυνες για να δοκιμαστούν στον πραγματικό κόσμο και να δημιουργήσουμε τα δεδομένα των αισθητήρων που εισέρχονται στο αυτοκίνητο".