Επίσημο: Η Aston Martin Valkyrie πάει στο Le Mans

Στην αρχή δεν θέλανε, αλλά μετά θέλανε και μετά πάλι δεν θέλανε αλλά τελικά είναι γεγονός ότι το απίθανο hypercar της Aston πάει στο Le Mans

Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar
Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar
Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar
Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar
Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar

Έτσι δίνεις το σωστό παράδειγμα: την ίδια εβδομάδα που ενθάρρυνε τους ιδιοκτήτες να οδηγήσουν τα Valkyrie τους και όχι να τις κάνουν μουσειακά κομμάτια, η Aston Martin επιβεβαίωσε ότι θα συμμετέχει στις 24 Ώρες του Le Mans το 2025. Και φυσικά στην μεγάλη κατηγορία LMH και όχι σε κάποια GT.

Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar

"Στην αρχή δεν θέλαμε αλλά μετά θέλαμε"

Η φάση ήταν λίγο πρόεδρος Εδεσσαϊκού για την Aston. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου υπαναχώρησε από τα σχέδιά της να συμμετάσχει στην κατηγορία Hypercar, η Aston Martin άναψε τελικά το πράσινο φως για την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία αγώνων αντοχής, υποσχόμενη να τρέξει τουλάχιστον με ένα αυτοκίνητο τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) όσο και στο Πρωτάθλημα IMSA στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσει τη νίκη στο Le Mans, τη Daytona και το Sebring, με τα προγράμματα τόσο του WEC όσο και του IMSA να εκτελούνται από τον συνεργάτη της Heart of Racing: η ομάδα αυτή ξεκίνησε τη ζωή της το 2020 και έκτοτε έχει κατακτήσει έναν τίτλο στο IMSA και μια νίκη στην κατηγορία στη Daytona με μια Vantage GT3.

Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar

Απέναντι σε όλα τη θηρία LMH

Η Valkyrie θα συγκρουστεί με την 499P της Ferrari που κέρδισε το Le Mans και αρκετούς άλλους διεκδικητές στην κατηγορία Hypercar, συμπεριλαμβανομένων των Toyota, Porsche, Peugeot, Glickenhaus και Cadillac, καθώς και των συμμετεχόντων του 2024 Alpine και Lamborghini. 

Διαβάστε Επίσης

"Η απόδοση είναι η αιτία όλων όσων κάνουμε στην Aston Martin, και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι η απόλυτη έκφραση αυτής της επιδίωξης της αριστείας", δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος Lawrence Stroll. "Εκτός από την παρουσία μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula 1, η επιστροφή της Aston Martin στην κορυφή των αγώνων αντοχής θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια βαθύτερη σύνδεση με τους πελάτες και την κοινότητά μας, πολλοί από τους οποίους βρήκαν το πάθος τους για τη μάρκα μέσα από την προηγούμενη επιτυχία μας στο Le Mans".

Και συνεχίζει ο μπαμπάς Stroll "Και φυσικά, η σύνθετη βάση γνώσεων που δημιουργούμε μέσω της ομάδας μας στην F1 είναι δεδομένα που η Aston Martin Performance Technologies μπορεί να αξιοποιήσει για να βελτιώσει περαιτέρω τις δυνατότητες του αγωνιστικού αυτοκινήτου Valkyrie στο Le Mans, στο WEC και στο IMSA. Ακριβώς όπως και οι γνώσεις που αποκτούμε μέσω των αγώνων αντοχής θα τροφοδοτήσουν άμεσα τα προγράμματά μας για τα αυτοκίνητα δρόμου, βελτιώνοντας περαιτέρω την τελική απόδοση των προϊόντων μας.

Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Gabe Newell και την Heart of Racing για τη συνεργασία με την Aston Martin σε αυτό το πρόγραμμα και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και με την ομάδα, καθώς στοχεύουμε στην επιτυχία στον μεγαλύτερο αγώνα αντοχής όλων".

Έχει παρελθόν η Aston Martin στο Le Mans

Φυσικά, η Aston έχει παρελθόν στο Le Mans: έχει καταφέρει 19 νίκες στην κατηγορία σε έναν αιώνα αγώνων, κατακτώντας τη γενική νίκη με την DBR1 το 1959. Οι οδηγοί εκείνης της χρονιάς; Ο Roy Salvadori και κάποιος Carroll Shelby -ναι, ένας από τους θεούς της αυτοκίνησης. 

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι η Valkyrie AMR Pro είναι ένα αυτοκίνητο 1.001 ίππων, το οποίο κινείται από έναν V12 6,5 λίτρων που αναπτύχθηκε από την Cosworth και είναι ικανός να περιστρέφεται στις 11.000 στροφές ανά λεπτό. Επίσης, δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι η κατηγορία Hypercar περιορίζεται στους 670 ίππους, οπότε απαιτείται αρκετό downtuning.

"Η Cosworth υπήρξε αναπόσπαστος συνεργάτης του προγράμματος: θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και θα μεταφέρουμε όλες τις γνώσεις τους σχετικά με τον κινητήρα", εξηγεί ο Adam Carter, επικεφαλής του μηχανοκίνητου αθλητισμού αντοχής της Aston. "Είναι προφανώς μια εταιρεία που έχει μακρά και επιτυχημένη ιστορία στους αγώνες, οπότε είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης για να αναλάβουμε αυτή την πρόκληση".

Aston Martin Valkyrie Le Mans Hypercar

Και προσθέτει "Όσον αφορά τις εργασίες επανασχεδιασμού, το κύριο μέρος για τη σειρά Hypercar είναι γύρω από τον έλεγχο του εγκιβωτισμού της ροπής, οπότε θα εξελίξουμε τη μορφή του κινητήρα και το σύστημα ελέγχου, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτή την απαίτηση του κανονισμού και να βελτιστοποιήσουμε τις επιδόσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε κάποια εξέλιξη των προδιαγραφών του υλικού".

Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να ακούγεται αρκετά θεαματικό στην ευθεία Mulsanne. Φέρτε ωτοασπίδες. Και προστατευτικά αυτιών.

Εν τω μεταξύ, η Aston εργάζεται πάνω σε νέες αγωνιστικές GT3 και GT4, με την πρώτη να συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς LMGT3 που θα αντικαταστήσουν το απερχόμενο πλαίσιο κανονισμών GTE του χρόνου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network