Είδαμε το ντοκιμαντέρ του Netflix για το NASCAR

Ο Bubba Wallace, ο μοναδικός αφροαμερικανός οδηγός στο NASCAR ενέπνευσε τους δημιουργούς του Netflix για ένα wannabe Drive to Survive.

Race ονομάζεται το νέο racing ντοκιμαντέρ του Netflix που έρχεται να "πατήσει" πάνω στην επιτυχία του Drive to Survive και να μας μεταφέρει στον όμορφο κόσμο του NASCAR, με το περιορισμένο όμως κοινό του, όσο περιορισμένο μπορεί να είναι δηλαδή όλοι οι Αμερικανοί και στον υπόλοιπο πλανήτη, κάτι "πυροβολημένοι" σαν και εμάς. 

Η σειρά έξι επεισοδίων αφορά τον Bubba Wallace, τον μοναδικό αφροαμερικανό οδηγό στο βαθιά συντηρητικό NASCAR, που είναι και μόλις ο τέταρτος μαύρος οδηγός στην ιστορία του λαμπερού πρωταθλήματος. Το όνομα του οδηγού από την Βόρεια Καρολίνα έρχεται ως υπότιτλος στον τίτλο Race, κάτι που αφήνει ανοιχτό (ανεπιβεβαίωτο ακόμη) το ενδεχόμενο οι επόμενες σεζόν να αφορούν άλλους πρωταγωνιστές του παγκοσμίου motorsport

Τα επεισόδια έχουν διάρκεια σχεδόν 50 λεπτών το καθένα και το Race είναι υπό μια έννοια η απενοχοποίηση του Netflix, έπειτα από τρεις σεζόν του αντίστοιχου ντοκιμαντέρ της Formula 1, το οποίο όλοι βλέπουν και απολαμβάνουν, αλλά οι μισοί κατηγορούν πως έχει μετατρέψει το πρωτάθλημα σε ένα μεγάλο ριάλιτι. Στην περίπτωση του Bubba Wallace το Netflix δεν χρειάστηκε να σκηνοθετήσει κανένα ριάλιτι, γιατί όλα τα άξια αναφοράς περιστατικά στην ζωή και την καριέρα του 28χρονου οδηγού συνέβησαν πριν αρχίσει το τηλεοπτικό δίκτυο να ασχολείται μαζί του. Επειδή όμως μιλάμε για το NASCAR που σε επίπεδο οργάνωσης και τηλεοπτικής κάλυψης είναι 100 χρόνια μπροστά και από την Formula 1, όλα είναι καταγεγραμμένα, κάνοντας τη ζωή του σκηνοθέτη, Eric Parker εύκολη. 

Εύκολη δεν την έκανε μόνο το NASCAR όμως, την έκανε και η ίδια η ζωή του Wallace, ο οποίος ήταν το τέλειο "θέμα" σε μια ιστορία με πολύ ρατσισμό ως βασικό συστατικό συνοδευόμενο από κατάθλιψη. Συνοδευόμενο επίσης από συγκινητικές δηλώσεις της μαμάς του, από έναν αδιάφορο πατέρα, από μια στοργική μνηστή ώστε να καταλήξουν όλα, μαζί με τα αγωνιστικά, στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που σε εμπιστεύονται. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση οι χορηγοί. Ήταν λίγο άκομψη σκηνοθετική επιλογή το τελευταίο επεισόδιο να αφιερώσει τόσο χρόνο στους χορηγούς, αλλά ας το ξεπεράσουμε. 

Μέσα από το ντοκιμαντέρ πάντως μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσο σημαντικό είναι το NASCAR στην Αμερική. Ότι είναι δηλαδή βασιλιάς του motorsport, ακόμη και αν εμείς εδώ δεν το πολυκαταλαβαίνουμε. Δεν παρουσιάζει το ενδιαφέρον που είχε το Duel του BBC ας πούμε, είναι όμως πολύ διαφορετικός ο χαρακτήρας του, ο οποίοςέχει ως αντικείμενο να φανεί πως στο σπορ διακυβεύονται πολλά χρήματα, ιδίως από τη στιγμή που ιδιοκτήτες ομάδων είναι άνθρωποι σαν τον Michael Jordan, στην ομάδα του οποίου αγωνίζεται ο Bubba Wallace και πως ένας επί σειρά ετών οδηγός μπορεί να έχει τη δική του ομάδα, όπως ο Denny Hamlin, συνιδιοκτήτης με τον Jordan. 

Γενικότερα όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η περίπτωση του Wallace, το περιβάλλον (αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό) του NASCAR είναι αυτό που κυριαρχεί και προβάλλεται. Drive To Survive πάντως δεν είναι!