Ποιο είναι το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για 1 χρόνο (video)

Πόσο πιο φτηνό στη χρήση είναι ένα θερμικό από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ειδικά από τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να το φορτίζεις στο σπίτι.

Tesla Model 3

Όποιος έχει εικόνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, γνωρίζει ότι η χρήση τους μπορεί να είναι αρκετά φτηνότερη από εκείνη των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το γεγονός ότι μπορείτε να τα φορτίζετε στο σπίτι και να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα "γεμάτο" αυτοκίνητο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πόσο φτηνό όμως μπορεί να είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν έχετε φορτιστή στο σπίτι; Το παρακάτω video από την CallasEV, έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και όχι μόνο.

Μέσα στα έξι λεπτά που διαρκεί, αναλύει το κόστος ιδιοκτησίας για δύο μοντέλα της Tesla, αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στο παλαιότερο από τα δύο, ένα Model 3 Long Range του 2018 με λίγο πάνω από 212.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Χαμηλό κόστος φόρτισης 

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024, δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο, το αυτοκίνητο διένυσε 25.000 χιλιόμετρα. Το συνολικό κόστος για τη φόρτιση του αυτοκινήτου ήταν μόλις 337 ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.

Tesla Model 3

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό είναι αρκετά λιγότερο από ό,τι θα χρειαζόταν ένα αντίστοιχου μεγέθους και επιδόσεων θερμικό μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79% της φόρτισης έγινε στο σπίτι, σύμφωνα με το στιγμιότυπο της εφαρμογής, ενώ το 5% έγινε σε Superchargers της Tesla, οι οποίοι είναι προφανώς πιο ακριβοί από την φόρτιση στο σπίτι.

Επισκευές και συντήρηση

Όσον αφορά τις επισκευές και τη συντήρηση, στο συγκεκριμένο Model 3 χρειάστηκε να αντικατασταθεί το παρμπρίζ του. Αυτό κόστισε σχεδόν 1.260 ευρώ σε κατάστημα σέρβις της Tesla, αλλά καλύφθηκε από την ασφάλιση, οπότε δεν υπήρξε επιπλέον κόστος για τον ιδιοκτήτη.

Χρειάστηκε επίσης να αντικατασταθεί η μπαταρία 12V κάτι που κόστισε 125 ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν από τον ιδιοκτήτη, καθώς και τα δύο φίλτρα αέρα καμπίνας που κόστισαν 15 ευρώ το καθένα. Συνολικά, 155 ευρώ για συντήρηση και επισκευές κατά το προηγούμενο έτος.

Τέλος, αναφορικά με το κόστος ασφάλισης, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εταιρεία. Το video δεν αναφέρει πόσο κοστίζει η ασφάλιση του Tesla Model 3 του 2018, αλλά αναφέρει ότι για ένα Model 3 του 2019, κοστίζει 170 ευρώ το μήνα για πλήρη κάλυψη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network