Η Zeekr εξέλιξε μπαταρία LFP ταχείας φόρτισης

Η κινεζική μάρκα που ανήκει στον όμιλο Geely, γίνεται ο πιο πρόσφατος κατασκευαστής που λανσάρει μια τέτοιου τύπου μπαταρία.

Zeekr 001

Μπορεί ακόμη να μην είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το όνομα, όμως η κινεζική Zeekr είναι ένας από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ αποτελεί την premium μάρκα του ομίλου Geely.

Αυτό το τελευταίο όνομα σίγουρα θα σου λέει κάτι, καθώς στο portfolio του ανήκουν μεταξύ άλλων οι Volvo, Lotus και Smart (μετά την κοινοπραξία με την Mercedes). H Zeekr λοιπόν, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, την εξέλιξη μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο λανσάρισμα τέτοιου είδους μπαταρίας σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, καθώς η Zeekr είναι ένας ακόμη κατασκευαστής που κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές για το βασικό συστατικό των ηλεκτρικών οχημάτων που είναι οι μπαταρίες.

Μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Συγκεκριμένα τώρα, η Zeekr ανέφερε πως το ηλεκτρικό sedan 007 που πρόκειται να ακολουθήσει στη γκάμα της, θα διαθέτει αρχιτεκτονική 800V και θα είναι το πρώτο της μοντέλο που θα εξοπλιστεί με τις νέες μπαταρίες, οι οποίες φορτίζουν πλήρως μέσα σε 15 λεπτά για να φτάσουν σε μια εκτιμώμενη αυτονομία 500 χιλιομέτρων.

Στο κατόπι της Nio

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Nio, εταιρεία που αποτελεί ανταγωνιστή της Zeekr, έχει επίσης αναπτύξει δικές της τεχνολογίες μπαταριών σε μίια προσπάθεια για μείωση του κόστους. Η Zeekr μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί μπαταρίες νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου προερχόμενες από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο, την CATL, για να εφοδιάσει τα μοντέλα της 001 και 009.

Η CATL έχει επίσης λανσάρει μπαταρίες ταχείας φόρτισης που θα χρησιμοποιηθούν στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό MPV της Li Auto, Mega, παρέχοντας αυτονομία 500 χιλιομέτρων με φόρτιση 12 λεπτών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network