Έτσι θα αποφεύγουν τα αυτόνομα το τροχαίο από κλατάρισμα

Μια νέα τεχνολογία που δοκιμάζεται σε αυτόνομα φορτηγά, επιτρέπει να αποφευγεται το τροχαίο μετά από κλατάρισμα

Ο λατρεμένος Elon Musk, παρουσίασε το φορτηγό της Tesla, το οποίο ανοίγει τους ορίζοντες των επαγγελματιών σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η Tesla απέχει αρκετά από το να είναι η πρώτη που εξελίσσει ηλεκτρικά και δη, αυτόνομα φορτηγά για τον κλάδο των μεταφορών. Η Kodiak, που είναι μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει φτιάξει το Kodiak Driver, το δικό της σύστημα για να μετατρέπει σε αυτόνομα τα κανονικά φορτηγά. 

Kodiak Autonomous Tire Blowout

Πρόσφατα όμως η Kodiak, που εξακολουθεί και εξερευνά την τεχνολογία, δημοσίευσε το πρώτο σύστημα που είναι ικανό να αποφύγει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην περίπτωση κλαταρίσματος ή ακόμη και έκρηξης του ελαστικού. Η Kodiak είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρείες που εργάζονται πάνω στην αυτόνομη οδήγηση φορτηγών, αλλά είναι μία από τις ελάχιστες που επιδεικνύουν αποτελέσματα. 

Αποφυγή κινδύνου

Kodiak Autonomous Tire Blowout

Σε πρόσφατη δοκιμή, του νέου συστήματος ασφαλείας, ένα από τα φορτηγά της Kodiak είχε κλατάρισμα με ταχύτητα 56 km/h και σταμάτησε με ασφάλεια χωρίς πρόβλημα. Και μπορεί να μην κινούνται και  πολλά οχήματα με 56km/h σε αυτοκινητόδρομους, αλλά δεν παύει να είναι μια πρόοδος σε ένα πολύ κρίσιμο και σημαντικό σκέλος της αυτόνομης οδήγησης. 

Kodiak Autonomous Tire Blowout

"Αυτές οι καταστάσεις είναι πραγματικά δύσκολο να ελεγχθούν και η επίδειξη της ικανότητας του Kodiak Driver όχι μόνο να αναγνωρίζει την έκρηξη σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει με ασφάλεια. Είναι κάτι που είναι θεμελιώδες για να μπορέσουμε να λανσάρουμε αυτόνομα οχήματα", δήλωσε ο Jordan Coleman, αντιπρόεδρος της Kodiak.

Αυτόνομη ασφάλεια κάθε είδους 

Kodiak Autonomous Tire Blowout

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το φορτηγό στο σκασμένο ελαστικό, ήταν να σταματήσει στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Το κλατάρισμα όμως δεν είναι η μοναδική συνθήκη την οποία η Kodiak θέλει τα φορτηγά της να παρέχουν ασφάλεια. Νωρίτερα φέτος, τον Μάιο, η Kodiak έδειξε τι κάνει ένα φορτηγό όταν παρουσιάστηκε μια άλλη κρίσιμη βλάβη συστήματος. Σε εκείνη την περίπτωση, φάνηκε τι συνέβη όταν το αυτόνομο σύστημα έχασε τη σύνδεση λόγω ενός κομμένου καλωδίου ethernet. Μόλις κόπηκε το καλώδιο, το φορτηγό επιβράδυνε και απομακρύνθηκε στην άκρη του δρόμου και εκτός κυκλοφορίας. 
 

Best of Network