Αυτή είναι η ηλεκτρική Rolls Royce Spectre

Πόση χλιδή φαντάζεσαι σε ένα αυτοκίνητο; Τόση και άλλη τόση προσφέρει η Rolls Royce Spectre, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της πολυτελούς φίρμας

Σημασία αντίστοιχη με εκείνη που είχε για την εταιρεία η Rolls Royce Silver Ghost του 1906, έχει σήμερα η ολοκαίνουργια και αμιγώς ηλεκτρική, Rolls Royce Spectre. Αυτό υποστηρίζει ο CEO της πολυτελούς φίρμας, Torsten Muller Otvos, που παρουσίασε σήμερα ένα εντυπωσιακό fastback coupe, με το οποίο η Rolls Royce μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση. Ήταν κάτι που περιμέναμε καθώς η εταιρεία είχε φροντίσει να μας προϊδεάσει, ενώ για τις ανάγκες της μετάβασης, άλλαξε πρόσφατα και το σήμα της

Πρώτον Rolls Royce, δεύτερον ηλεκτρική

Ο Otvos μιλώντας και παλιότερα στο βρετανικό Top Gear ήταν ξεκάθαρος πάντως για τις προθέσεις και τα σχέδια, γύρω από την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Rolls Royce. "Πρώτα θα είναι Rolls Royce και στη συνέχεια ηλεκτρική", ήταν τα λόγια του τα οποία συνοδεύτηκαν από την επεξήγηση πως αυτό είναι κάτι που λένε οι πελάτες της εταιρείας. Ερμηνεύοντας τα, πάντως κατανοούμε πως η είσοδος της φίρμας στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έπρεπε να γίνει με ένα αυτοκίνητο που θα διατηρεί και θα εξακολουθεί να πρεσβεύει ορισμένες αξίες της Rolls και κατόπιν να είναι στο πνεύμα της εποχής. 

Συναισθηματικό σχέδιο 

Ο περήφανος Διευθύνων Σύμβουλος, τώρα, μιλώντας στην παρουσίαση της Rolls Royce Spectre, συμπλήρωσε ουσιαστικά εκείνη την παλιά φράση του, λέγοντας, "Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής και αξίζει να το γιορτάσουμε. Ένα fastback coupe είναι ένα αυτοκίνητο με πολύ συναίσθημα". Επίσης είναι ένα αυτοκίνητο τεράστιο, με μήκος σχεδόν 5,5m. και μεταξόνιο 3,2 που σημαίνει πως έχει αντίστοιχα μεγάλους χώρους, ενώ έχει και (όχι απαραίτητα αντίστοιχα αλλά ναι) μεγάλο βάρος καθώς αγγίζει τους 3 τόνους. Τα 700 kg από αυτά είναι οι μπαταρίες. 


 
Οι επίσης τεράστιοι (τι να κάνουμε το μέγεθος μετράει σε αυτές τις κατηγορίες) τροχοί των 23 ιντσών που δεν συναντώνται και πολύ συχνά ακόμη και στην εποχή μας που όλα είναι διαφορετικά, βοηθούν στην αεροδυναμική, ώστε να επιτυγχάνεται η εντυπωσιακή τιμή του συντελεστή 0,25, ενώ οι πόρτες ανοίγουν προς τα πίσω για να είναι σαφέστατη και απολύτως χαρακτηριστική η (τύποις και ουσία) αντικατάσταση της Phantom Coupe. 

Χωρίς τεχνικά χαρακτηριστικά 

Την Rolls Royce απλώς την είδαμε πάντως, γιατί στην Rolls ακόμη διαμορφώνουν τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα ανακοινωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Προς το παρόν εκτιμάται πως θα έχει αυτονομία 520 χλμ. και θα αποδίδει 580 ίππους και 900 Nm ροπής. Τα υπόλοιπα σε μερικούς μήνες, ενώ μην δένεις κόμπο ότι τα παραπάνω θα ισχύουν.

Έναστρος ουρανός 

Αυτό που θα ισχύει ό,τι και αν συμβεί, είναι πως ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της Rolls Royce Spectre θα απολαμβάνει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, έναν ουρανό στον οποίο θα περιμένει να δει ένα φεγγάρι το βράδυ και την ανατολή του ήλιου το πρωί. Την αίσθηση αυτή την δημιουργούν τα 4.796 LED που "υποδύονται" τα αστέρια σε αυτήν την πανδαισία που θα ζήλευε και το πλανητάριο. Και δεν είναι μόνο αυτά γιατί στο σύνολό τους τα "αστέρια" στο εσωτερικό της Rolls Royce Spectre είναι 5.500. 


 
Στο εσωτερικό πάντως υπάρχουν και τα πιο ουσιαστικά, όπως η άνεση που προσφέρουν τα καθίσματα και τα πολυτελή υλικά, τα οποία αν υπάρχει ένα μέρος που θα στοιχημάτιζες πως υπάρχουν είναι ακριβώς αυτό. Προκειμένου δε η απόλαυση από όλα αυτά να είναι ανεπηρέαστη από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως λακούβες στην Ιερά Οδό για παράδειγμα, η Rolls Royce προσφέρει την ανάρτηση Planar για την οποία εδώ και μήνες έχουν κοπιάσει πολλοί στην εταιρεία. 


 
Έφτιαξαν όμως ένα "μαγικό χαλί", όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο μάλιστα το έχουν δοκιμάσει σε αποστάσεις που ξεπερνούν το 2.500.000 χιλιόμετρα για να είναι σίγουροι. Πρόκειται για ένα σύστημα που αποσυνδέει και επανασυνδέει τις αντιστρεπτικές ράβδους, αναλόγως το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο. Συμπληρώνεται από τετραδιεύθυνση και 18 αισθητήρες στο σύστημα διεύθυνσης
 
Υποψιάζεσαι και εσύ πως σχεδόν πηγαίνει μόνης της ή είναι μόνο δική μας εντύπωση;


 

Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre
Rolls Royce Spectre