Φρένο από τη Nissan στις παραγγελίες του Ariya

Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή του ηλεκτρικού Nissan, οδήγησαν στην απόφαση να μην λαμβάνονται παραγγελίες, οι οποίες θα καθυστερήσουν να εκτελεστούν

Nissan Ariya

Το γνωστό εδώ και αρκετό καιρό χάος που έχει προκληθεί στην αλυσίδα ανεφοδιασμού σε πολλούς κλάδους της αγοράς, οδήγησε τη Nissan στην απόφαση να σταματήσει προσωρινά να δέχεται προπαραγγελίες στις ΗΠΑ, για το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ariya. Ανώτερο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας, δήλωσε πως είναι καλύτερο να περιοριστούν οι παραγγελίες σε ό,τι μπορεί ρεαλιστικά να παραδοθεί εγκαίρως, παρά η Nissan να πάρει το ρίσκο να δυσαρεστήσει τους πελάτες της, κάνοντάς τους να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα νέα που έρχονται σχετικά με το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στη γκάμα της Nissan, αναφέρουν πως υπάρχει ταυτόχρονα υψηλή ζήτηση για το μοντέλο τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε Ιαπωνία και Ευρώπη. Οι παραδόσεις του Ariya ξεκίνησαν στην Ιαπωνία μόλις τον Μάιο, αφού είχαν καθυστερήσει από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν για τον περασμένο Μάρτιο. Σε ανακοίνωση που έκανε η Nissan, ανέφερε πως είχε λάβει 6.800 παραγγελίες για το Ariya στην Ιαπωνία, έχοντας μέχρι στιγμής παραδώσει 1.500 αυτοκίνητα.

Το Ariya κατασκευάζεται σε ένα ειδικό νέο τμήμα του εργοστασίου συναρμολόγησης της Nissan στο Tochigi βόρεια του Τόκιο, που ονομάζεται Intelligent Factory. Αυτό το τμήμα του εργοστασίου, απαιτούσε την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού από προμηθευτές του εξωτερικού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί όμως που σχετίζονται με την πανδημία, δυσκόλεψαν τους μηχανικούς των προμηθευτών να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, δήλωσε εκπρόσωπος της Nissan. Αυτές οι επιπλοκές, ήταν που επηρέασαν το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης του Intelligent Factory.

Οι έμποροι της Nissan στις ΗΠΑ, φαίνεται πως επικροτούν την απόφαση της εταιρείας. "Σίγουρα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει περισσότερες παραγγελίες", δήλωσε ο Bill Wallace, διευθύνων σύμβουλος της Wallace Auto Group, η οποία διατηρεί αντιπροσωπεία της Nissan στο Stuart της Φλόριντα, και έχει κλείσει οκτώ παραγγελίες για το Ariya. "Αλλά το να παίρνουμε παραγγελίες που δεν εκτελούνται ποτέ, μόνο δυσαρεστημένους πελάτες δημιουργεί. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολικές υποσχέσεις”.

Προβλήματα και για την Toyota

Δεν είναι όμως μόνο η Nissan που αντιμετωπίζει προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής. Μία ακόμη ιαπωνική εταιρεία, η Toyota, ανακοίνωσε αναστολή της παραγωγής του νέου της ηλεκτρικού οχήματος bZ4X για οκτώ ημέρες μεσα στον Μάιο, λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά, που προκλήθηκαν από το λοκντάουν που επιβλήθηκε στη Σαγκάη.

Η Toyota ανακοίνωσε την μείωση της παραγωγής της στις 24 Μαΐου, λέγοντας ότι θα περικόψει την παγκόσμια παραγωγή διαφόρων μοντέλων της κατά δεκάδες χιλιάδες μονάδες και θα μειώσει την παγκόσμια μηνιαία παραγωγή σε 850.000 μονάδες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Το bZ4X, το οποίο ξεκίνησε επίσης να πωλείται αυτόν τον μήνα στην Ιαπωνία, κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Motomachi της Toyota.

Best of Network