Νέο Audi A5: Οδηγούμε στην Κυανή Ακτή τον αντικαταστάτη του Α4

Με σχεδόν extreme ποιοτικά χαρακτηριστικά και με υβριδική τεχνολογία για την τόνωση της οικονομίας στην καθημερινότητα το νέο Audi A5 προσφέρει μια φρεσκάδα στην μεσαία κατηγορία που η εταιρεία είχε ανάγκη.

Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Avant
Audi A5 Sedan
Audi A5 Sedan
Audi A5 Sedan
Audi S5 Sedan
Audi A5 Sedan
Audi A5 Sedan
Audi S5 Sedan
Audi S5 Sedan
Audi S5 Sedan
Audi S5 Sedan
Audi S5 Sedan

Το νέο Audi A5 αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες, αφού πρώτα η Audi είχε φροντίσει να μας ενημερώσει για την αλλαγή της ονοματοδοσίας των μοντέλων της, ώστε να είναι πιο σαφής και άμεση η αναγνώριση τους.

Audi S5 Sedan

Συνεπώς λάβε υπόψη σου πως το Audi A5 για το οποίο μιλάμε εδώ είναι το αντίστοιχο του Audi A4 στην εποχή μας, αλλά με όνομα που πλέον θα σηματοδοτεί τις θερμικές καταβολές, όπως αυτό θα ισχύσει από εδώ και πέρα για όλα τα A, Q, ή οτιδήποτε άλλο με μονό αριθμό να τα συνοδεύει.

Διαβάστε Επίσης

Και αφού κάναμε τις συστάσεις, ας συνεχίσουμε με τον δύσκολο ρόλο που αναλαμβάνει το Audi A5 να αναπληρώσει το κενό ενός από τα πιο μοσχοπουλημένα sedan στην σύγχρονη ιστορία του αυτοκινήτου, όπως ήταν το Audi A4 με τις 7,5 εκατομμύρια πωλήσεις του από το 1994. 

Audi S5 Sedan

Το Audi A5 δεν είναι καν sedan για να είμαστε ακριβείς αλλά εκεί τοποθετείται ουσιαστικά καθώς δεν υπάρχουν πλέον ατελείωτες επιλογές αμαξωμάτων στην γκάμα του. Θα είναι είτε αυτό το υπό μία έννοια, sedan με την μεγάλη πίσω πόρτα, είτε το εξίσου όμορφο Avant και επίσης θα είναι είτε Α5, είτε S5, αν και σύντομα θα δούμε και Audi RS5 αλλά αυτό ξεφεύγει από τέτοιες ποταπές κατηγοριοποιήσεις. 

Audi S5 Sedan

Η παρουσίαση του νέου Audi A5 έγινε στην Κυανή Ακτή. Η Νίκαια της Γαλλίας είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα επιλογή χωροθέτησης γιατί κανείς φαντάζεται αυτομάτως γεμάτες παραλίες και νυχτερινή ζωή να γεμίζει από εκπροσώπους της jet set κοινωνίας, όμως η Προβηγκία και τα χωριά των Άλπεων προσφέρουν ένα πολύ πιο μετριοπαθές σκηνικό που μπορεί να σου χαρίσει την ομορφιά του τοπίου, με την ενδιαφέρουσα οδική χάραξη που χρειάζεσαι για να απολαύσεις ένα αυτοκίνητο. 

Audi A5 Sedan

Ειδικά ένα αυτοκίνητο που ξέρεις εκ των προτέρων πως θα είναι αριστουργηματικό στον δρόμο και μένει να ελέγξεις τις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η εκπληκτική ευελιξία που σου παρέχει ένα σύνολο με μήκος 4,83m. και πλάτος που με τους καθρέπτες μαζί αγγίζει τα 2,10m.

Και πίστεψέ μας υπάρχουν σημεία από τα οποία πρέπει να περάσεις για να απολαύσεις δρόμους όπως αυτούς που περιλαμβάνει το Ράλι Μόντε Κάρλο, στα οποία θα χρειαστεί να υπολογίσεις κάθε χιλιοστό αυτου του πλάτους.

Στις στενές, αλπικές διαδρομές πάντως με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου, το Audi A5 ανέδειξε τις τεχνολογικές του δυνατότητες και την εξαιρετική οδική συμπεριφορά του, πράγματα που όταν συνδυάζονται με ήχο από τον κινητήρα σου δημιουργούν μια αίσθηση που σου λείπει όλο και περισσότερο τώρα πια.

Αν πάλι ο ήχος είναι από τον τρίλιτρο TFSI του Audi S5 τότε η εμπειρία μεταβάλλεται σε οδηγικό τελετουργικό που δεν αφήνεις ούτε στον διπλανό σου. 

S Sport ανάρτηση 

Εκτός του πλαισίου είναι η ανάρτηση που δημιουργεί αυτό που μοιάζει ως ιδανική ισορροπία μεταξύ άνεσης και δυναμικότητας κατά την οδήγηση. Η S Sport ανάρτηση που στο S5 είναι στάνταρ, αλλά στο Α5 προαιρετική δείχνει πως είναι βελτιστοποιημένη για αυτόν τον συνδυασμό και είναι σπουδαίο πως αποφεύγεται οποιουδήποτε είδους αίσθηση έξωθεν παρέμβασης η τεχνητού εφέ που θα σου χαλάσει την συνολική εικόνα.

Audi A5 Sedan

Η Audi μάλιστα διαθέτει και την ακόμη πιο εξελιγμένη και ρυθμιζόμενη S Sport στην οποία ο οδηγός μπορεί να επέμβει σε επίπεδο εξατομίκευσης και να κάνει ακόμη πιο παιχνιδιάρικο το πίσω μέρος, όπως χαρακτηριστικά λέει η εταιρεία.

Το Audi A5 είναι το πρώτο μοντέλο που προκύπτει από την πλατφόρμα PPC που σημαίνει Premium Platform Cοmbustion και είναι η αντίστοιχη της PPE η οποία αφορά όμως μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό το καθιστά ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η εταιρεία σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, πράγμα που εντοπίζεται αφενός στη συμπεριφορά, αφετέρου δε στο ευρύχωρο εσωτερικό όπως αυτό προκύπτει από το μεταξόνιο των 2.9m. 

Audi A5 Sedan

Κινητήρες 

H PPC πλατφόρμα επιτρέπει στα Α5 και S5 να εξοπλιστούν με το ανανεωμένο MHEV Plus σύστημα που είναι πιο αποδοτικό τόσο για την οικονομία κατά την λειτουργία, όσο και σε ό,τι αφορά άλλα χαρακτηριστικά όπως η απόκριση και η καλύτερη διαχείριση της ροπής. 

Το Audi A5 είναι διαθέσιμο με δύο κινητήρες στο λανσάρισμά του. Στις εκδόσεις TFSI βενζίνης, μιλάμε για δίλιτρους που ξεκινούν από τους 150 ίππους και φτάνουν έως τους 204 ίππους, ενώ οι κινητήρες TDI diesel προσφέρουν επίσης επιλογές 204 ίππων από δύο λίτρα.

Audi A5 Avant

Η τεχνολογία MHEV Plus προσφέρει υποστήριξη στον κινητήρα με επιπλέον ισχύ από το σύστημα των 48V, προσφέροντας αμιγώς ηλεκτρική υποβοήθηση σε χαμηλές ταχύτητες. Επίσης στο φρενάρισμα το σύστημα ανακτά ενέργεια και την αποθηκεύει στη μπαταρία, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ενέργεια για κάθε είδους διαδρομή.

Το Audi S5, από την άλλη, διαθέτει τον ισχυρότερο κινητήρα TFSI 3.0 λίτρων V6 με 367 ίππους. Η επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε μόλις 4,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τεχνολογία MHEV Plus προσφέρει επιπλέον ροπή και πιο άμεση απόκριση. Το σύστημα quattro τετρακίνησης που διαθέτει η έκδοση S5 είναι βασικό χαρακτηριστικό και εξασφαλίζει την συμπεριφορά που έχει δημιουργήσει το DNA της Audi. 

Εμφάνιση

Το νέο Audi A5 δεν κρύβει πως έχει ένα σπορτίφ προσανατολισμό. Ίσως το κρύβει όταν βρεθείς μέσα που φαντάζει μάλλον πιο πολυτελές από όσο θα περίμενες, αλλά στην εμφάνισή του ξεφεύγει από τον σχεδόν αδιάφορο χαρακτήρα ενός sedan και αυτό δεν είναι καθόλου συμπτωματικό. 

Audi A5 Avant

Είναι κομψό με εκλεπτυσμένες γραμμές και με τη σιλουέτα να τονίζει τους χαμηλούς συντελεστές οπισθέλκουσας που κυμαίνονται από 0.24 Cd στο Α5 sedan και φτάνουν στο 0.28 Cd στο S5 Avant. Είναι πολύ ενδιαφέρον που χωρίς να αλλάζουν οι διαστάσεις η Audi έχει καταφέρει να επιτύχει δύο αντίστοιχα όμορφα πίσω μέρη στα δύο διαφορετικά αμαξώματα.

Το Avant σου δίνει την αίσθηση πως μπορεί να χωρέσει ότι σκεφτείς, τη στιγμή που στο sedan το μόνο που μπορείς να προσάψεις είναι πως δεν έχει τόσο χώρο για τα κεφάλια των πίσω επιβατών, αλλά αυτό εντάσσεται στο "μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος". 

Audi A5 Avant

Όσον αφορά τους χώρους αποσκευών πάντως οφείλουμε να πούμε πως η Audi έχει κάνει ένα μικρό downsizing σε σχέση με το A4 όπως το θυμόμαστε. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών για το Audi A5 Sedan είναι έως 445 λίτρα και μπορεί να επεκταθεί έως 1.299 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Για το Audi A5 Avant, η χωρητικότητα είναι έως 476 λίτρα και επεκτείνεται έως 1.424 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα είναι αναδιπλωμένα, κάτι που γίνεται σε αναλογία 40-20-40 για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία​.

Audi A5 Avant

Άνεση στο εσωτερικό

Μέσα στο Audi A5 έρχεσαι αντιμέτωπος με την τεράστια διπλή οθόνη, που αποτελεί το κύριο όργανο για τον οδηγό και ενισχύεται από μια τρίτη που έχει τοποθετηθεί μπροστά από τον συνοδηγό. Από αυτήν την τρίτη μπορείς να κάνεις ως συνοδηγός, όσα ακριβώς κάνει και ο οδηγός. Επίσης δεν αποσπά την προσοχή του οδηγού κάτι που δουλεύει άψογα και είναι πολύ χρήσιμο, γιατί εκτός από χάρτες για την πλοήγηση εσύ μπορείς να παίζεις παιχνιδάκια. 

Τεχνολογικά πρέπει να είσαι πολύ ψαγμένος για να αισθανθείς πως λείπει κάτι, καθώς διαθέτει ακόμη και ψηφιακό οδηγό που ενεργοποιείται με φωνητικές εντολές και μπορείς να κάνεις και τις σχετικές συζητήσεις μαζί της ή μαζί του. 

Εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα, αν και προαιρετικό είναι η γυάλινη οροφή που είναι τεχνολογίας που προφυλάσσει από τις ακτίνες του ήλιου και λειτουργεί τόσο αυτόματα με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, όσο και σε μοτίβο που θα επιλέξει ο οδηγός. 

Audi A5 Avant

Φώτα πολύ μπροστά 

Το νέο Audi A5 θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της φωτιστικής τεχνολογίας. Τα προαιρετικά ψηφιακά OLED πίσω φώτα δεύτερης γενιάς βελτιώνουν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα του αυτοκινήτου και συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια. Χάρη στην τεχνολογία car-to-x, τα πίσω φώτα μπορούν να επικοινωνούν με τα γύρω οχήματα, προειδοποιώντας για επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ατυχήματα ή βλάβες. 

Η λειτουργία proximity detection προειδοποιεί τους οδηγούς όταν άλλα οχήματα πλησιάζουν πολύ κοντά, ενεργοποιώντας μια ειδική φωτεινή ένδειξη.

Audi A5 Avant

Επιπλέον, το Audi A5 προσφέρει μέχρι οκτώ διαφορετικές ψηφιακές υπογραφές φωτισμού, δίνοντας στους οδηγούς τη δυνατότητα να εξατομικεύσουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Αυτές οι επιλογές μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της οθόνης αφής MMI ή της εφαρμογής myAudi.

Τα Audi A5 και Audi S5 Sedan και Avant θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Η οικογένεια Audi A5 θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία από τα τέλη Οκτωβρίου του 2024. 

Best of Network