Το 1999 ο τότε 80χρονος Ferry Porsche –της γνωστής οικογένειας– δήλωνε: "Αν κατασκευάσουμε ένα off-road μοντέλο σύμφωνο με τα δικά μας ποιοτικά πρότυπα και έχει ένα σήμα της Porsche στο μπροστινό μέρος, ο κόσμος θα το αγοράσει".
Όταν τρία χρόνια μετά εξερράγη η βόμβα Cayenne, όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι το "αν" ήταν προσχηματικό. Αρκεί να έχεις ρίξει μια ματιά στην κλειδαρότρυπα του product planning για να γνωρίζεις ότι, ενόσω ο Ferdinand μετρούσε αντιδράσεις και προλείαινε το έδαφος, οι πρωτότυπες Cayenne βασανίζονταν σε στυγνές δόκιμες εξέλιξης.
Το 2002, λοιπόν, την αρχική σαστιμάρα των πελατών και οπαδών της μάρκας διαδέχτηκαν ο ενθουσιασμός και η απαρέσκεια.
Μπουρδουκλωμένα, όχι αντίστοιχα.
Τα μούτρα μερικών από τους μεν και τους δε ξίνισαν, γιατί η Porsche ενέδωσε στον πειρασμό και έβαλε το χέρι της στο βάζο με το μέλι και κάποια πρόσωπα από τους κείθε και τους δώθε φωτίστηκαν από χαμόγελα, γιατί, επιτέλους, μια εταιρεία με αφιερωμένα κεφάλαια ολόκληρα στο Libro d’Oro της αυτοκίνησης και σελίδες επί σελίδων για την οδήγηση ως φορέα συγκίνησης και αυτοσκοπό διασκέδασης αποφάσισε να εξερευνήσει τον άγνωστο πλανήτη των sport SUV και να ψιθυρίσει τα μυστικά της 911 σε ένα ψηλό, μεγάλο, πεντάθυρο αυτοκίνητο.
Σε μια χαιρέκακη και το δίχως άλλο ανεδαφική σύγκριση, η Cayenne του 2002 ήταν περίπου 40 εκ. ψηλότερη, σχεδόν έναν τόνο πιο βαριά και με μισό μέτρο μεγαλύτερο μεταξόνιο από την 996.
Cut. Fast forward.
Το 2022 η ανθρωπότητα, ανακουφισμένη με την ύφεση της πανδημίας, αγόρασε 309.884 Porsche, εκ των οποίων οι 95.604 ήταν Cayenne και οι 86.724 Macan. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε η καλύτερη 911 GT3 RS όλων των εποχών της. Και η απίθανη 718 Cayman GT4 RS.
"...η Cayenne του 2002 ήταν περίπου 40 εκ. ψηλότερη, σχεδόν έναν τόνο πιο βαριά και με μισό μέτρο μεγαλύτερο μεταξόνιο από την 996"
Ε, όποιος μυωπικός car enthusiast, πελάτης ή μη, δε βλέπει τη σχέση αιτίου και αιτιατού κακό του κεφαλιού του. Η Porsche την ξέρει, εξ ου και μισθοδοτεί τον Andreas Preuninger, θρύλο του –ουσιαστικά sub brand– τμήματος GT.
Αλλά κάνει κάτι ευφυέστερο από τη μηνιαία καταβολή της αμοιβής του, καθώς του δίνει την ελευθερία να σκαρφίζεται τέτοια αυτοκίνητα και χρηματοδοτεί την εξέλιξή τους με λεφτά που εισρέουν –και– από τα δύο SUV της φίρμας.
Η Cayenne ήταν η cause célèbre και άνοιξε τα μάτια σε κατασκευαστές που κατά καιρούς διερρήγνυαν τις λαμαρίνες τους ότι ποτέ δε θα βάλουν νερό στη βενζίνη τους και δε θα μπασταρδέψουν τις γκάμες τους με ευθυτενή, ευρύστερνα μοντέλα.
"Όποιος δυσφορεί με τα SUV αγνοεί πώς λειτουργούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες"
Αλλά την καταιγιστική συνέχεια και το ρεσάλτο, μεταξύ πολλών άλλων, των Aston Martin DBX, Lamborghini Urus, Maserati Grecale και, βεβαίως, Purosangue τα ξέρουμε. Και θυμόμαστε το στραμπούληγμα του μακαρίτη Sergio Marchionne, επικεφαλής της Ferrari, που επιβεβαίωσε την παραγωγή ενός ανίερου SUV με το "We are dead serious about this", έχοντας ξεκινήσει την κυβίστηση με το "You have to shoot me first" μόλις ένα χρόνο πριν.
Όποιος δυσφορεί με τα SUV αγνοεί πώς λειτουργούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Και νομίζει ότι εταιρείες-κολοσσοί είναι ευαγή ιδρύματα. Και, παρεμπιπτόντως, δεν έχει οδηγήσει την Cayenne.
YΓ. Η Cayenne και η Porsche αρνούνται να καταθέσουν τα θερμικά τους "όπλα". Η επόμενη γενιά θα είναι και ηλεκτρική, όχι μόνο ηλεκτρική.